Η συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ) αναφέρεται στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε, να κατανοούμε και να διαχειριζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα καθώς και αυτά των άλλων ανθρώπων. Τα τελευταία χρόνια, η συναισθηματική νοημοσύνη έχει γίνει ένα δημοφιλές θέμα στους τομείς της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης και των επιχειρήσεων, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερη ΕΙ (Emotional Intelligence) τείνουν να είναι πιο επιτυχημένα στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη συναισθηματική νοημοσύνη τόσο σημαντική;

  • Ένα από τα βασικά συστατικά της ΣΝ είναι η αυτογνωσία, η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα αναγνώρισης και κατανόησης των συναισθημάτων, των σκέψεων και των συμπεριφορών σας. Αυτό σας επιτρέπει να αναγνωρίσετε τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία σας και να κατανοήσετε πώς τα συναισθήματά σας μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις σας και ποιον ρόλο παίζουν τελικά στην αλληλεπίδρασή σας με τους άλλους.
  • Μια άλλη σημαντική πτυχή της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι η ενσυναίσθηση, η οποία περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης και εκτίμησης των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων. Αυτό σας επιτρέπει να συνδεθείτε με άλλους σε ένα βαθύτερο επίπεδο και να χτίσετε ισχυρότερες σχέσεις. Η ενσυναίσθηση σας επιτρέπει επίσης να προβλέπετε τις ανάγκες και τις ανησυχίες των άλλων, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στον εργασιακό χώρο.
  • Εκτός από την αυτογνωσία και την ενσυναίσθηση, η ΣΝ περιλαμβάνει επίσης την ικανότητα να ρυθμίζετε τα δικά σας συναισθήματα και να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα να ελέγχετε τις παρορμήσεις σας, να παραμένετε ήρεμοι υπό πίεση και να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με τους άλλους ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, ισχυρότερες διαπροσωπικές σχέσεις και μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα τους. Μάλιστα, πολλοί εργοδότες θεωρούν πλέον το EI ως βασικό παράγοντα για την πρόσληψη και την ανέλιξη των εργαζομένων.

Πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη

Ευτυχώς, η συναισθηματική νοημοσύνη δεν αποτελεί ένα πάγιο χαρακτηριστικό με το οποίο γεννιόμαστε, συνεπώς άλλοι άνθρωποι το διαθέτουν και άλλοι όχι. Πολύ περισσότερο, όλα υποδεικνύουν ότι πρόκειται για μια δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου με εξάσκηση και προσπάθεια. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να την αναπτύξετε και να την μετατρέψετε σε στοιχείο του χαρακτήρα σας:

  • Εξασκηθείτε στον αυτοστοχασμό: Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τα συναισθήματά σας και πώς επηρεάζουν τις σκέψεις και τις πράξεις σας.
  • Ακούστε ενεργά: Όταν αλληλεπιδράτε με άλλους, προσπαθήστε να ακούσετε αληθινά τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους.
  • Εξασκήστε την ενσυναίσθηση: Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση των άλλων και να κατανοήσετε τις προοπτικές και τα συναισθήματά τους.
  • Διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας: Όταν νιώθετε στεναχωρημένοι ή αναστατωμένοι, κάντε ένα διάλειμμα για να ηρεμήσετε πριν αντιδράσετε.
  • Επικοινωνήστε αποτελεσματικά: Εξασκηθείτε στη σαφή και ειλικρινή επικοινωνία, ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις.

Θυμηθείτε! Όλες οι αλλαγές στη ζωή μας θέλουν χρόνο και αφοσίωση για να πραγματοποιηθούν και η καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης δεν αποτελεί εξαίρεση. Και με δεδομένα τα πολλά οφέλη που μπορείτε να αποκομίσετε -σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο- σίγουρα αξίζει να κάνετε μία προσπάθεια να γίνετε πιο "συναισθηματικά έξυπνοι" ώστε να δείτε τη ζωή σας να μεταμορφώνεται συνολικά!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις