Ο διαλογισμός δεν είναι για όλους. Εξαιτίας των ταχύτατων ρυθμών ζωής, το να βρεθούμε σε κατάσταση διαλογισμού, απόλυτα προσγειωμένοι στο εδώ και τώρα, χωρίς να μας καταλαμβάνουν κρίσεις πανικού, αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες για το μέλλον, δεν είναι καθόλου εύκολο.

Τα καλά νέα σύμφωνα με την ψυχολόγο Σούζι Ρίντινγκ, είναι ότι δεν χρειάζεται να είμαστε σε θέση να παραμένουμε ακίνητοι και να εστιάζουμε στην αναπνοή μας για προκειμένου να απολαύσουμε τα οφέλη του διαλογισμού. Υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες που υπόσχονται να μας αποσυμπιέσουν, χωρίς να απαιτούν ιδιαίτερο κόπο και χρήμα.

Ας περπατήσουμε

Η Ρίντινγκ συνιστά καθώς περπατούμε να εξασκούμε την προσοχή μας. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να εστιάσουμε την προσοχή μας στα πόδια μας, που συνδέονται με το έδαφος. Έτσι θα ενισχύσουμε την αυτογνωσία μας, καθώς προτού στρέψουμε την προσοχή μας στα πέλματά μας, θα δούμε τί ακριβώς υπάρχει μέσα στο κεφάλι μας.

Extra tip: Το να φοράμε παπούτσια με λεπτή σόλα ίσως κάνει την αίσθηση των ποδιών μας στο έδαφος ακόμα πιο γοητευτική.

Ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στη φύση και την τέχνη

Το να νιώθουμε δέος και ευγνωμοσύνη αποτελεί βασικό στοιχείο της πρακτικής επίγνωσης. Δεν χρειάζεται να βρισκόμαστε στον εθνικό κήπο για να το ζήσουμε. Αρκεί απλώς να κοιτάξουμε ψηλά στα δέντρα και τον ουρανό ή απλώς να χαθούμε παρακολουθώντας την ανατολή του ηλίου.

Η ευγνωμοσύνη και το δέος ενδέχεται να προκληθούν και από άλλα ερεθίσματα, όπως ένα έργο τέχνης ή μια καλή παράσταση.

Ας ζωγραφίσουμε

Η αίσθηση της ροής που νιώθουμε σε ένα εβδομαδιαίο μάθημα ζωγραφικής, πέρα από το ότι βελτιώνει τις δεξιότητές μας, μας ανακουφίζει από το στρες. Όταν συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που αγαπάμε και τίποτα δεν μας αποσπά την προσοχή, ζούμε τη στιγμή και η προσοχή μας πράγματι επικεντρώνεται στο εδώ και το τώρα.

Ας δώσουμε χρόνο στις δουλειές του σπιτιού

Το δίπλωμα των πλυμένων ρούχων μπορεί να αποτελέσει από μόνο του μια τέλεια μορφή διαλογισμού. Δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Ας εισπνεύσουμε το φρέσκο άρωμα των ρούχων κι ας παρατηρήσουμε τις υφές των υφασμάτων. Έτσι, θα εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητά μας, θα χαλαρώσουμε και στο τέλος αντί για ταλαιπωρία, θα αισθανθούμε σκέτη ανακούφιση.

Την ίδια προσοχή μπορούμε να αφιερώσουμε και στο σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα ή στο μαγείρεμα, αφήνοντας τα αρώματα να μας παρασύρουν σε σκέψεις μακριά από την πιεστική καθημερινότητα.

Ας δοκιμάσουμε νέα πράγματα

Το να μαγειρέψουμε ένα νέο πιάτο ή το να προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε μια νέα δημιουργική δεξιότητα ίσως μας βοηθήσει να νιώσουμε ζωντανοί. Κάνοντας κάτι που ερεθίζει την περιέργειά μας, ενεργοποιούμε τον εγκέφαλό μας. Η γνωστική εγρήγορση σχετίζεται άρρηκτα με τον διαλογισμό τον οποίο λανθασμένα συνδέουμε κυρίως με την ανάπαυση και την αδράνεια.

Ας κοιτάξουμε τί υπάρχει έξω από το παράθυρό μας

Αν επιθυμούμε να απαλλαγούμε από δυσάρεστες σκέψεις και χρόνιους φόβους, η εστίαση σε ανεξερεύνητα αντικείμενα θα μας βοηθήσει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο του μυαλού.

Ας αφιερώσουμε πέντε λεπτά προκειμένου να θαυμάσουμε όσα υπάρχουν έξω από το παράθυρό μας. Ας καθήσουμε σε ένα παγκάκι και ας παρατηρήσουμε τον κόσμο που περνάει, αναζητώντας αλληλεπιδράσεις και πράξεις καλοσύνης μεταξύ των ανθρώπων.

«Δεν υπάρχει κανένας απόλυτος κανόνας διαλογισμού. Αν διαπιστώσουμε ότι το μυαλό μας έχει ταξιδέψει για άλλα μέρη, τότε σημαίνει πως πετύχαμε το στόχο μας», επισημαίνει η Ρίτινγκ

Ας το ρίξουμε στο γράψιμο

Παρόλο που υπάρχουν πράγματι στιγμές που πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, υπάρχουν κι άλλες που καλούμαστε να εστιάσουμε στα όσα μας απασχολούν.

Όταν γράφουμε, συχνά είμαστε επικριτικοί με τον ίδιο μας τον εαυτό και οι σκέψεις μας παρεμβαίνουν και ακούγονται πιο δυνατά από τη φωνή μας.

Στόχος μας μέσα από το γράψιμο είναι να παραμερίσουμε την αυτολογοκρισία και να εναποθέσουμε στο χαρτί όλα όσα ισχύουν στο δικό μας εδώ και στο τώρα, χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας από υποχρεώσεις και σκοτούρες.

Ας πιάσουμε δουλειά

Αν κάνουμε τη δουλειά μας με αρμονικό και χαλαρωτικό τρόπο, τότε θα μας φανεί πιο ευχάριστη. Εστιάζοντας την προσοχή μας στα θετικά περιορίζουμε το άγχος. Και ακόμα και όταν το αφεντικό μας μας καλεί στο γραφείο του, αυτό μπορεί να μας προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να εξασκηθούμε στην συνειδητότητα.

Εάν αρχίσουμε να πανικοβαλλόμαστε, σίγουρα θα στρέψουμε την προσοχή μας στο παρόν. Αυτή είναι μια καλή στιγμή να αναρωτηθούμε «Μπορώ να υπάρξω χωρίς να γνωρίζω τί έπεται; Να παρατηρήσω την ένταση στο σώμα μου; Να απελευθερώσω αυτούς τους μύες που κοντεύουν να σπάσουν από την πίεση;»

Ας φτιάξουμε μια κατασκευή

Από τα Lego μέχρι έναν καμβά που μας υποδεικνύει ποια χρώματα να βάλουμε στις κουκίδες, οι μικροκατασκευές παρασύρουν τη σκέψη μας και μας βοηθόυν να συγκεντρωθούμε στο αντικείμενο που κρατάμε στα χέρια μας.

Όσο «παιδιάστικο» κι αν μας ακούγεται, το παιχνίδι με τα τουβλάκια και τα χρώματα, μας βοηθούν να διαμορφώσουμε ένα όραμα για το πώς θα είναι η κατασκευή μας όταν την ολοκληρώσουμε. Αυτό μας αποσυμπιέζει από ζητήματα της καθημερινότητας και μας δημιουργεί προσδοκίες για την ολοκλήρωση ενός όμορφου επιτεύγματος στο άμεσο μέλλον.

Ας πάμε στο σινεμά

Όταν μας γοητεύει το θέαμα της μεγάλης οθόνης, παίρνουμε ένα διάλειμμα από τις ανησυχίες μας και αποκτάμε εργαλεία που μας βοηθούν να ανακατευθύνουμε τις σκέψεις μας.

Ίσως αρχίσουμε να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα για το τί θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτό ναι μεν μας βγάζει από το δικό μας παρόν, ωστόσο μας βοηθά να εισβάλουμε στο παρόν του ήρωα και μας αποσυμπιέζει από τα δικά μας προβλήματα.

Ας πάρουμε μαθήματα ντεκουπάζ

Παρατηρώντας κάθε πτυχή των αντικειμένων που δημιουργούμε και διορθόντωντας κάθε μικρή λεπτομέρεια, παραμένουμε συγκεντρωμένοι ενώ νιώθωντας τις μυρωδιές τους ήχους, τις υφές των υλικών, ο εγκέφαλός μας ταξιδεύει από τον κόσμο του/της σύγχρονου/ης επαγγελματία ή νοικοκύρη/νοικοκυράς στον κόσμο ενός επιδέξιου αγγειοπλάστη.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις