Η επιτυχία είναι ένας υποκειμενικός όρος που σημαίνει διαφορετικά πράγματα για κάθε άνθρωπο. Για κάποιους, μπορεί να σημαίνει την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας ενώ για άλλους, θα μπορούσε να είναι η εύρεση ευτυχίας, στόχου και ικανοποίησης στη ζωή.

Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι πλάσμα της συνήθειας και αυτό ισχύει -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- για όλους μας. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα εξελιχθεί συνολικά η ζωή μας εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από τις συνήθειες που υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας. Όταν λοιπόν επιτρέψουμε στις κακές συνήθειες να κυριαρχούν, αυτές εμποδίζουν την πορεία μας προς την επιτυχία.

Επειδή όμως δεν θέλουμε τίποτα -συνειδητά ή ασυνείδητα- να σταθεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων μας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορούν να σταθούν ανάμεσα στην μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας. Εντοπίζοντας και ξεπερνώντας τες όμως, μπορούμε να κάνουμε σημαντικά βήματα προς τη ζωή που ονειρευόμαστε. Ποιες είναι αυτές;

Αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα είναι η πράξη της αναβολής εργασιών ή δραστηριοτήτων μέχρι την τελευταία στιγμή ή επ' αόριστον. Αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι επιζήμια για την επιτυχία γιατί σας εμποδίζει να είστε παραγωγικοί και να πετύχετε τους στόχους σας. Για να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα, ξεκινήστε σπάζοντας τις εργασίες σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα μέρη. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα, τηρήστε το και προσπαθήστε να εξαλείψετε όσο το δυνατόν περισσότερο τους περισπασμούς.

Δεν ορίζετε deadlines

Πολλοί άνθρωποι κινούνται πολύ αργά, χωρίς να θέτουν κανένα χρονοδιάγραμμα και deadline στην επίτευξη των στόχων τους. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που ποτέ δεν θα δούμε στους πετυχημένους ανθρώπους, οι οποίοι λειτουργούν γρήγορα, συντονισμένα και εντός χρονικού πλαισίου. Συνεπώς, αν θέλετε να πετύχετε τους μεγαλεπήβολους στόχους που έχετε θέσει για τον εαυτό σας είναι σημαντικό να οργανωθείτε και να βάλετε σαφή όρια.

Έλλειψη εστίασης

Η έλλειψη εστίασης είναι η συνήθεια να αποσπάτε εύκολα την προσοχή σας και να χάνετε τους στόχους σας. Αυτή η συνήθεια εμποδίζει την παραγωγικότητα και την επιτυχία. Για να ξεπεράσετε την έλλειψη εστίασης θέσετε σαφείς στόχους και δώσετε προτεραιότητα στις εργασίες που οδηγούν στην επίτευξή τους.

Φόβος αποτυχίας

Ο φόβος της αποτυχίας είναι η τάση να αποφεύγετε τις προκλήσεις και τους κινδύνους λόγω του φόβου ότι δεν θα τα καταφέρετε. Αυτή η συνήθεια μπορεί να σας αποτρέψει από το να ρισκάρετε και να δοκιμάσετε νέα πράγματα, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την επιτυχία σας. Για να ξεπεράσετε το φόβο της αποτυχίας, εστιάστε στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. Και να θυμάστε ότι η αποτυχία είναι ένα φυσικό κομμάτι της πορείας μας στη ζωή που μπορεί να μας διδάξει πολύτιμα μαθήματα.

Λέτε «ναι» όταν πρέπει να πείτε «όχι»

Το «όχι» είναι μια ισχυρή λέξη που δεν πρέπει να φοβάστε να χρησιμοποιήσετε. Τα «όχι» σας δίνουν το περιθώριο να μην κάνετε πράγματα που δεν θέλετε, ενώ παράλληλα ανοίγουν χώρο για να εστιάσετε στα σημαντικά. Επειδή δεν είναι εφικτό να κάνετε τα πάντα ταυτόχρονα, χρειάζονται και κάποια «όχι» ώστε να μπορέσετε να επικεντρωθείτε εκεί που πρέπει, να είστε αποτελεσματικοί και να έχετε περισσότερες πιθανότητες να φτάσετε σε μια μεγάλη επιτυχία.

Συνοψίζοντας, η επιτυχία δεν είναι μια έννοια που ταιριάζει σε όλους και δεν υπάρχει εγγυημένη φόρμουλα για την επίτευξή της. Ωστόσο, εντοπίζοντας και ξεπερνώντας τις παραπάνω συνήθειες, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε βήματα προς την εκπλήρωση των στόχων σας και να ζήσετε τη ζωή που επιθυμείτε. Να θυμάστε ότι η αλλαγή συνηθειών απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, αλλά η ανταμοιβή αξίζει τον κόπο. Κάντε, λοιπόν, το πρώτο βήμα σήμερα και ξεκινήστε να «σπάτε» τις αλυσίδες που σας κρατούν μακριά από την επιτυχία!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις