Εξ’ ορισμού, η αποτυχία είναι η «έλλειψη επιτυχίας» που μπορεί να προκύπτει από μία ανεπιτυχή προσπάθεια ή απλώς ένα αποτέλεσμα μίας σειράς γεγονότων. Πρόκειται για μία κατάσταση με την οποία όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι κατά καιρούς και που ενδεχομένως κλόνισε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και την πεποίθηση ότι εν τέλει θα καταφέρουμε να πετύχουμε στη ζωή μας.

Και παρότι είναι αναμενόμενο, η ανεπιτυχής έκβαση κάποιου εγχειρήματος στο οποίο είχαμε αποθέσει τις προσδοκίες μας, να γεννά αμφιβολίες και δυσάρεστα συναισθήματα, υπάρχει και μία πιο αισιόδοξη οπτική. Διότι πολλοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι η αποτυχία είναι τις περισσότερες φορές προϋπόθεση για την επιτυχία, με τις δύο καταστάσεις να συνυπάρχουν.

Βλέποντας λοιπόν μία αποτυχία ως ένα μάθημα που μπορεί να μας κάνει καλύτερους, μπορούμε να επωφεληθούμε πολλαπλά -αρκεί να καταφέρουμε να διακρίνουμε παρά την απογοήτευση, την προοπτική που ενυπάρχει μέσα σε αυτήν.

4 μαθήματα ζωής που μας διδάσκει η αποτυχία

1. Συναισθηματική ωριμότητα

Η αποτυχία συνοδεύεται από μια σειρά συναισθημάτων. Όταν αποτυγχάνετε, μπορεί να αισθανθείτε:

  • ενοχή
  • ανακούφιση που δεν χρειάζεται να ολοκληρώσετε ένα τόσο απαιτητικό έργο
  • εκνευρισμό επειδή θα χρειαστεί να προσπαθήσετε ξανά
  • ανησυχία ή ανυπομονησία για το μέλλον
  • ντροπή για την αποτυχία, ειδικά αν νιώθετε πίεση από φίλους ή συγγενείς για να πετύχετε
  • απογοήτευση από τον εαυτό σας και διάψευση των προσδοκιών σας
  • ευγνωμοσύνη για την εμπειρία και τα μαθήματα που πήρατε από αυτήν

Οι αποτυχίες μπορούν συνεπώς να επιφέρουν μεγαλύτερη συναισθηματική επίγνωση -ακόμη και αν τα συναισθήματα που θα νιώσετε δεν θα είναι πάντα θετικά. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μέσα από αυτήν είναι πιθανό να αναπτύξετε μια αίσθηση αγάπης για τον εαυτό σας καθώς μπορεί να χρειαστεί να ακούσετε και να ανταποκριθείτε με συμπόνια στον εαυτό σας ή ίσως να διαχειριστείτε μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

2. Ταπεινοφροσύνη

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αποτύχουν χρειάζεται να ζητήσουν βοήθεια, κάτι που μπορεί να είναι ένα μάθημα ταπεινότητας και μια ευκαιρία να αναπτυχθούν σε διαπροσωπικό επίπεδο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αποτυχία μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει καθαρτικά, καθώς μας τοποθετεί σε μία ταπεινή θέση, στην οποία και συνειδητοποιούμε ότι ενδεχομένως δεν ξέρουμε πολλά ή χρειαζόμαστε βοήθεια και καθοδήγηση από κάποιο περισσότερο έμπειρο άτομο.

3. Ανθεκτικότητα

Η αποτυχία μπορεί να σας διδάξει πώς να σταθείτε στα πόδια σας μετά από μία μεγάλη δυσκολία. Μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ότι δεν θα καταρρεύσετε έτσι απλά, ότι έχετε στη διάθεσή σας ό,τι χρειάζεται για να σηκωθείτε ξανά και να προσπαθήσετε από την αρχή. Αυτά τα συναισθήματα καλλιεργούν την ανθεκτικότητα, η οποία βοηθά όχι μόνο να ξεπεράσετε την αποτυχία αλλά σας δίνει κουράγιο και δύναμη για να προσπαθήσετε ξανά και να μην τα παρατάτε εύκολα στη ζωή σας.

4. Ενσυναίσθηση

Για να ξεπεράσετε την αποτυχία, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε ότι είναι κομμάτι του να είναι κανείς άνθρωπος. Και παρότι μπορεί να σας κάνει να θέλετε να τα παρατήσετε, ταυτόχρονα παρουσιάζει μια ευκαιρία για ανάπτυξη και για να εξελίξετε την ικανότητα της συναισθηματικής ανθεκτικότητας.

Είναι λοιπόν σημαντικό να προσεγγίζετε την αποτυχία με ενσυναίσθηση, δείχνοντας στον εαυτό σας κατανόηση. Μπορείτε να μάθετε να αποδέχεστε τις «άτυχες» στιγμές της ζωής υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι η ζωή είναι ακατάστατη και σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει την τελειότητα. Και βέβαια πάντοτε πρέπει να διαχωρίζετε τον εαυτό σας από την έκβαση μίας προσπάθειας: θυμηθείτε ότι δεν είστε αποτυχημένοι σαν άνθρωποι επειδή απλώς δεν πετύχατε σε ένα συγκεκριμένο έργο.

Σε κάθε περίπτωση, το να προσπαθείτε είναι πάντοτε καλύτερο από το να μένετε αδρανείς. Καθώς κάνετε ενεργές προσπάθειες για να πετύχετε τον στόχο σας, μπορείτε να δείτε τι λειτουργεί και τι όχι. Τα μαθήματα που μαθαίνουμε από τα λάθη μας είναι πολύ μεγαλύτερα και πιο επιδραστικά από τις πληροφορίες που μπορείτε να διαβάσετε σε ένα βιβλίο ή να πάρετε από κάποιον άλλο. Επομένως «αγκαλιάστε» την αποτυχία και δείτε την σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας που θα σας οδηγήσει στην εξέλιξη και στην διαμόρφωση της ζωής που οραματίζεστε!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις