ΛΑΚΩΝΙΑ. Ξεκινώντας από το χωριό Παρόρι ανηφορίζουμε στο σπηλαιομονάστηρο της Παναγίας Ζαγούνας και ύστερα στη Φανερωμένη στο χωριό Αναβρυτή, μέσα από μια μοναδική πεζοπορία στα μονοπάτια του Ταϋγέτου.

Ο Ταΰγετος είναι η ψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου και το δωδέκατο βουνό στον κατάλογο με τα ψηλότερα όρη της Ελλάδας. Ολόκληρος ο όγκος του περπατιέται μέσα από τις εκπληκτικές πεζοπορικές διαδρομές που τις συναντάμε άριστα σηματοδοτημένες στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Εξάλλου, μέχρι τις πρόσφατες δεκαετίες του παρελθόντος, οι κύριες μετακινήσεις των κατοίκων των ορεινών χωριών πραγματοποιούνταν μέσα από τα μονοπάτια. Δεν υπήρχαν δρόμοι, αυτοκίνητα και κανένας άλλος τρόπος εκτός της πεζοπορίας για να μετακινηθούν, επικοινωνήσουν και εμπορευτούν είδη πρώτης ανάγκης οι κάτοικοι αυτών των οικισμών.

Στις μέρες μας όλο αυτό το δίκτυο μονοπατιών στο αρσενικό βουνό της Πελοποννήσου, χρησιμοποιείται για εναλλακτική άσκηση, εξερεύνηση και επαφή με τη φύση.

Από το Παρόρι μέχρι το σπηλαιομονάστηρο της Παναγίας Ζαγούνας από το μονοπάτι

Ξεκινώντας λοιπόν τη συγκεκριμένη διαδρομή έχουμε ως αφετηρία το χωριό Παρόρι, 5 χλμ δυτικά της Σπάρτης. Οι πινακίδες της έναρξης βρίσκονται λίγο πριν το μεγάλο ξενοδοχείο (ερχόμενοι από την πλατεία Παρορίου). Η διαδρομή, μας οδηγεί αρχικά στο λιθόκτιστο μονοπάτι κι αργότερα δίνει τη θέση του σταδιακά σε ορειβατικό.

Από το Παρόρι μέχρι το σπηλαιομονάστηρο της Ζαγούνας θα περπατήσουμε 2 χιλιόμετρα και θα χρειαστούμε λίγο λιγότερο από 1 ώρα. Το μονοπάτι χαρακτηρίζεται μέτριο προς δύσκολο όχι για την απόσταση μέχρι τον πρώτο προορισμό αλλά κυρίως λόγω της μόνιμης ανηφορικής κλίσης του.

Όσο ανηφορίζουμε όμως, τόσο η θέα προς την κοιλάδα του Ευρώτα μας καθηλώνει. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα σταθούμε να χαζέψουμε όλο αυτό τον μικροσκοπικό κόσμο που απλώνεται στα πόδια μας.

Φτάνοντας στο μοναστήρι, χτισμένο το 1754, η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορούμε να μπούμε στον προαύλιο χώρο της μικρής μονής αλλά και στην εκκλησία. Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Θεοτόκο και γιορτάζει 21 Νοεμβρίου.

Το πιο εντυπωσιακό σημείο σε αυτή εδώ την πινέζα του Ταϋγέτου, είναι το καμπαναριό στην άκρη του βράχου από όπου μπορείς να δεις την πόλη της Σπάρτης, τα γύρω χωριά και την πεδιάδα γύρω από το ποτάμι του Ευρώτα σε ένα εκπληκτικό καμβά από χρώματα.

Από τη Ζαγούνα μέχρι το μοναστήρι της Φανερωμένης στην Αναβρυτή

Αφήνοντας πίσω μας την Παναγία Ζαγούνα κι αφού έχουμε ξεκουραστεί, ξεκινάμε για το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης. Για να συνεχίσουμε, έχουμε δύο επιλογές.

Η πρώτη αφορά το χωματόδρομο που έχει ανοιχτεί πρόσφατα και θα χρειαστεί να περπατήσουμε σχεδόν μία ώρα μέχρι το μοναστήρι. Η δεύτερη επιλογή είναι να συνεχίσουμε από το μονοπάτι περπατώντας ακόμη 2 χιλιόμετρα σε περίπου 40 λεπτά. Συνεχίζοντας το ορειβατικό μονοπάτι το οποίο είναι πιο εύκολο από αυτό που μας έφερε στη Ζαγούνα, στην ουσία κόβουμε αρκετό δρόμο.

Και στις δύο περιπτώσεις θα βγούμε στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου κι από κει θα συνεχίσουμε για 10 περίπου λεπτά μέχρι τον τελικό προορισμό.

Το μοναστήρι της φανερωμένης είναι κατοικήσιμο κι επισκέψιμο εκτός της μεσημεριανές ώρες. Ο ιερέας της μονής υποδέχεται τους πιστούς και κερνάει γλυκό, καφεδάκι ή τσιπουράκι.

Η Παναγία Φανερωμένη γιορτάζει 8 Σεπτεμβρίου.

Εναλλακτικές πεζοπορίες για την επιστροφή μας από τη Φανερωμένη

Τώρα, αν έχουμε διάθεση και μας παίρνει ο χρόνος, μπορούμε να ακολουθήσουμε άλλη διαδρομή για να φτάσουμε πίσω στα χωριά της Σπάρτης εκτός από αυτή που ανεβήκαμε. Αν επιστρέψουμε πίσω από τον ίδιο δρόμο, θα παρακάμψουμε τη Ζαγούνα και θα έχουμε φτάσει στο σημείο που ξεκινήσαμε σε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Εναλλακτικά, το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 θα μας οδηγήσει στο χωριό του Μυστρά ακολουθώντας αρχικά το χωματόδρομο και μετά τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Θα χρειαστούμε περίπου 1,5 ώρα μέχρι την πλατεία του νέου Μυστρά.

Ειδάλλως (στην ίδια διαδρομή του Ε4), μετά το εκκλησάκι της Σωτήρας μπορούμε να φύγουμε δεξιά στο μονοπάτι και περνώντας έξω από τη Λαγκαδιώτισσα να πέσουμε πάλι στο Παρόρι (πλατεία). Σε αυτή την περίπτωση θα περπατήσουμε 45 λεπτά μέχρι τη Σωτήρα και 40 λεπτά μέχρι το Παρόρι. Σε αυτή τη διαδρομή συναντάμε και την Παναγία Λαγκαδιώτισσα. Αν θα κάνουμε παράκαμψη για να δούμε τον σπηλαιώδη ναό της Λαγκαδιώτισσας υπολογίζουμε συν 15 λεπτά.

Όλες οι παραπάνω πεζοπορικές διαδρομές είναι άριστα σηματοδοτημένες και αποκλείεται να χαθεί κανείς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις