ΓΥΘΕΙΟ. Η πολύχρωμη πόλη της Μεσογείου με τους πανάρχαιους μύθους που συνοδεύουν το όνομά της, ξεχωρίζει για το φλογερό ταπεραμέντο της και τη μοναδική ομορφιά της.

Μόλις 43 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και 26 από την Αρεόπολη, το Γύθειο «χαράζεται» στο λακωνικό χάρτη σαν ένα επίκεντρο ανάμεσα στη Μάνη και την ανατολική Λακωνία. Ένα μέρος ιδιαίτερα αγαπητό από ντόπιους και τουρίστες. Η κωμόπολη που όποιος περάσει από αυτήν, δημιουργεί και μια ιδιαίτερη ανάμνηση.

Η ευρύτερη περιοχή είναι στην κυριολεξία ζωγραφισμένη από εντυπωσιακές παραλίες. Μερικές αμμουδερές και ρηχές, μερικές βοτσαλωτές και πιο βαθιές. Άλλες οργανωμένες και άλλες απομονωμένες. Ενώ η φημισμένη Μάνη με τους πέτρινους πύργους και την αγριάδα της, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Η κωμόπολη του Γυθείου προσφέρεται για ατέλειωτες βόλτες στο λιμάνι, για χάσιμο στα στενά του οικισμού, άραγμα στο νησάκι και φυσικά για νόστιμα ψαρικά στις ταβέρνες δίπλα από τη θάλασσα!

Πόσα όμως ξέρουμε γι αυτή την κουκίδα του χάρτη; Μπορεί σήμερα να αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για παραθαλάσσιες αποδράσεις ή για γαστρονομικές περατζάδες, όμως η ιστορία αυτού του μέρους ξεκινάει από τα πρώιμα χρόνια της ελληνικής ιστορίας. Τόσο παλιά, που ένας αρχαίος μύθος στιγμάτισε το όνομά του για πάντα.

Ο μύθος που δημιούργησε τη Γη των θεών και το καταφύγιο του Πάρι και της Ωραίας Ελένης

Η κοσμοθεωρία των αρχαίων Ελλήνων δε θα άφηνε απέξω το Γύθειο. Προφανώς η λαμπερή πόλη που ξέρουμε σήμερα, θα είχε και μια ανάλογη αίγλη κατά τους αρχαίους χρόνους. Όταν λοιπόν ιδρύθηκε η πόλη, έπρεπε να δοθεί κι ένα όνομα σε αυτή. Ο θεός Απόλλωνας και ο ημίθεος Ηρακλής διεκδικούσαν κι οι δυο τους αυτή την τιμή, να δοθεί δηλαδή το όνομά τους στη νέα πόλη. Κανείς όμως δε μπορούσε να αποφασίσει ποιο θα ήταν το πιο σωστό. Η πόλη να ονομαστεί Απολλωνία ή Ηράκλεια;

Τότε οι δυο παντοδύναμοι, αποφάσισαν να μονομαχήσουν ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα της ονοματοθεσίας. Η μάχη όμως δεν έδωσε νικητή και θεωρήθηκε πως δεν ηττήθηκε κανείς τους. Έτσι, ύστερα από κοινή απόφαση, η πόλη ονομάστηκε Γύθειο (Γη των Θεών) για να τιμούνται και οι δυο τους.

Το νησάκι Κρανάη βέβαια, εκεί που σήμερα δεσπόζει ο οκταγωνικός φάρος ύψους 22 μέτρων, δε θα μπορούσε να λείπει από την κοσμοθεωρία που έπλασε η ελληνική μυθολογία. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με αυτήν, όταν ο Πάρις έκλεψε την Ωραία Ελένη από τη Σπάρτη στάθηκαν σε αυτό το νησάκι να ξεκουραστούν και να χαρούν τις πρώτες ώρες της ελευθερίας τους.

Φεύγοντας όμως, ο ερωτευμένος Πάρις ξέχασε εκεί το κράνος του και το νησάκι ονομάστηκε Κρανάη προς τιμήν αυτού του περιστατικού. Τότε βέβαια το νησάκι δεν ενωνόταν με τη στεριά. Αυτό συνέβη μόλις το 1898 που μετά από τεχνικά έργα, μια λωρίδα ξηράς ένωσε την Κρανάη με το Γύθειο.

Το ναυάγιο «φάντασμα» και η αμμουδερή παραλία με τις φωλιές θαλάσσιας χελώνας

Το ναυάγιο Δημήτριος, ίσως είναι το απόλυτο σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής. Όχι μόνο σαν αξιοθέατο αλλά και με όλα όσα ειπώθηκαν και γιγάντωσαν την απλή ιστορία του δημιουργώντας έναν τρομακτικό θρύλο γύρω από το σαπιοκάραβο.

Η αλήθεια χωράει σε μόλις μερικές γραμμές όμως και επιβεβαιώνει πως το πλοίο φάντασμα, προσάραξε στο λιμάνι του Γυθείου το Δεκέμβριο του 1981 λόγω ασθένειας του καπετάνιου. Ύστερα, η πλοιοκτήτρια εταιρία το εγκατέλειψε λόγω οικονομικών δυσχερειών. Έτσι αφέθηκε στη μοίρα του και στη λαμπρή πορεία του ως ένα «παράξενο» αξιοθέατο.

Σήμερα θα το βρεις στην παραλία Βαλτάκι, 6 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γυθείου, και μπορείς να το θαυμάσεις από ψηλά κάνοντας στάση στο κιόσκι πριν την παραλία είτε να το αγγίξεις περπατώντας την αμμουδιά.

Η παραλία εδώ φιλοξενεί αρκετές χελώνες καρέτα καρέτα που έρχονται και γεννούν τα αυγά τους. Το ίδιο συμβαίνει σε πολλές από τις ακτές του λακωνικού κόλπου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις