ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ. Στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας θα δεις το πιο πορφυρό ηλιοβασίλεμα της Πελοποννήσου και θα απολαύσεις ένα ξεχωριστό γευστικό ταξίδι. Όσο για τη θέα προς το πέλαγος; Σαγηνεύει και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες!

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βρεθείς σε αυτή την παραθαλάσσια πόλη στα δυτικά της Μεσσηνίας, μην αρκεστείς στην παραλία, το beach bar και τη βόλτα στην Κάτω Πόλη, η οποία στην πραγματικότητα είναι η επέκταση της παλιάς που βρίσκεται σε ψηλότερο σημείο. Ψάξε λίγο περισσότερο και ανηφόρισε το δρόμο που οι ταμπέλες γράφουν πως οδηγεί στην Επάνω Πόλη (κατά τους ντόπιους).

Μπορεί ο σύγχρονος οικισμός να διαθέτει ευκολίες και άνεση στους δρόμους αλλά η παλιά πόλη στη ριζά του κάστρου, είναι άλλο πράγμα. Είναι βγαλμένη από τα παραμύθια κι από τα όνειρά μας! Δεν είναι τυχαίο που πολλοί, τη συγκαταλέγουν στις ομορφότερες παλιές πόλεις της Μεσογείου.

Η παραμυθένια πόλη που ξέχασε ο χρόνος στο σαρωτικό πέρασμά του

Η ιστορία εδώ θα πήγε κάπως έτσι… Οι πρώιμοι κάτοικοι της περιοχής (μην ξεχνάμε πως η ιστορία της Μεσσηνίας χάνεται πολύ βαθιά στο χρόνο) αρχικά θα έζησαν εντός του κάστρου (το οποίο χτίστηκε πάνω στην Αρχαία Ακρόπολη) και γύρω από αυτό. Όταν η καστροπολιτεία θα άρχισε σταδιακά να εγκαταλείπεται, οι άνθρωποι προφανώς «έχτισαν» τις ζωές τους, πέρα από τα τείχη.

Κι εκεί είναι που η δημιουργικότητα μεγαλούργησε και γεννήθηκε μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική! Ένα μέρος που μέχρι σήμερα κατάφερε να κρατήσει ατόφιο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του.

Καλντερίμια στρωμένα με πλάκες, παλιά αρχοντικά και κατάφυτες αυλές χαρακτηρίζουν αυτό το μέρος. Κάθε γειτονιά έχει τη δική της εκκλησία ενώ τα δρομάκια έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά, χάρη στις περίτεχνες βρύσες και τις περιποιημένες αυλόπορτες.

Μα εκείνο που καθηλώνει τον επισκέπτη είναι αυτή η απέραντη θέα προς τον Κυπαρισσιακό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος. Αν δώσεις χρόνο στον εαυτό σου (και γιατί να μην το κάνεις, άλλωστε;) να χαζέψει, η ματιά σου θα χαθεί κάπου πολύ μακριά. Εκεί που η θάλασσα και ο ουρανός αγκαλιάζονται και από μέσα τους γεννιέται το πιο παθιασμένο ηλιοβασίλεμα.

Μη φύγεις πριν πάρεις το δείπνο σου σε κάποιο από τα ταβερνάκια στον κεντρικό πεζόδρομο της γραφικής πόλης. Ρώτησε για τοπικές γεύσεις και για εξειδικευμένα πιάτα της περιοχής.

Να θυμάσαι πως κάθε χρόνο τον Αύγουστο, στα σοκάκια της Άνω Πόλης, λαμβάνει χώρα μια παράξενη γιορτή. Ένα παζάρι (φεστιβάλ θα το έλεγα εγώ!) με αντίκες. Παλιά πράγματα κάθε λογής! Και ξέρεις, όλα αυτά τα αντικείμενα κρύβουν μια τεράστια ιστορία που μπορεί να μην έχουν φωνή για να μας τη διηγηθούν, φυλάνε όμως μια παράξενη συγκίνηση κάτω από τη σκόνη και τις φθορές του χρόνου.

Σημεία που αξίζουν την επίσκεψή σου στην ευρύτερη περιοχή

Αν είσαι από αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν και τα υπόλοιπα sos της περιοχής πέρα από την Κυπαρισσία, τότε αυτές οι πινέζες στο χάρτη θα σου δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις ομορφιές αυτού του τόπου.

Από την Κυπαρισσία ξεκινάει η μεγαλύτερη ακτή της Ελλάδας μήκους 44 χιλιομέτρων και εκτείνεται σε δυο νομούς (Μεσσηνία & Ηλεία). Ανεξάρτητα την εποχή, μια βόλτα σε κάποιο από τα πολλά προσβάσιμα σημεία της παραλίας, θα σου αποκαλύψει τη φυσική γοητεία αυτής της ακτής.

Νοτιότερα, η ευρύτερη περιοχή της Γιάλοβας είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα που περιλαμβάνει μια χρυσαφένια αμμουδιά, μια λίμνη, ενδιαφέρουσες πεζοπορίες κι ένα νησί – κυματοθραύστη στον όρμο του Ναβαρίνου.

Μη διστάσεις να κάνεις παράκαμψη από την βασική πορεία σου και να χαθείς μέσα σε παραθαλάσσια χωριά, λιμανάκια και κρυφές παραλίες!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις