ΚΟΣΜΟΣ. H 3η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου με απόφαση που πάρθηκε στις 12 Απριλίου 2018. Αφορμή στάθηκε μία διεθνής εκστρατεία από τους λάτρεις του ποδηλάτου, στην οποία πρωτοστάτησε ο Πολωνός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής δρ Λέσεκ Σιμπίλσκι, πρώην μέλος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.

Σύμφωνα με την διακήρυξη του ΟΗΕ, το ποδήλατο προσφέρει ελευθερία, διασκέδαση και ταυτόχρονα είναι ευεργετικό για τη σωματική και ψυχική υγεία. Παράλληλα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ως μεταφορικό μέσο μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Το ποδήλατο είναι ένα προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον μεταφορικό μέσο που βρίσκεται σε χρήση για περισσότερους από δύο αιώνες. Είναι ένα μέσο που μας αφήνει να εξερευνήσουμε, να διασκεδάσουμε, να μετακινηθούμε με άνεση και να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας. Το ποδήλατο δεν έχει ηλικιακά όρια, καθώς καθένας μπορεί να πηγαίνει με τον δικό του ρυθμό. Στα συνολικά οφέλη του, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έχει απλώς θετικό αντίκτυπο για τον πλανήτη, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζει πολλά πλεονεκτήματα για την ψυχική και σωματική υγεία μας. Ποια είναι αυτά;

1. Απώλεια βάρους

Η τακτική ποδηλασία, ειδικά σε υψηλή ένταση, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων λίπους στο σώμα, γεγονός που προάγει την υγιή διαχείριση βάρους. Πρόσθετες μελέτες υποδεικνύουν ότι η ποδηλασία μπορεί να αυξήσει προσωρινά το μεταβολισμό και να χτίσει μυϊκή μάζα, πράγμα που βοηθά στην καύση περισσότερων θερμίδων, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

2. Μυϊκή ενδυνάμωση

Παρότι η ποδηλασία θεωρείται περισσότερο αερόβια άσκηση, στην πραγματικότητα δεν λείπει από αυτήν και το στοιχείο της αντίστασης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν καίει μόνο λίπος αλλά επίσης ότι χτίζει μυς - ιδιαίτερα γύρω από τους γλουτούς, τους μηριαίους, τους τετρακέφαλους και τις γάμπες. Οι μύες είναι πιο αδύνατοι από το λίπος και τα άτομα με υψηλότερο ποσοστό μυών καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν κάνουν καθιστική ζωή.

3. Βελτίωση της ψυχικής υγείας

Το ποδήλατο έχει την ικανότητα να μειώνει τα συναισθήματα του στρες, της κατάθλιψης και του άγχους. Η εστίαση στο δρόμο ή ο ρυθμός που ακολουθεί το σώμα μας κατά την ποδηλασία ενδέχεται να μας βοηθήσει στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης και την επίγνωση της παρούσας στιγμής. Αυτό έχει ως επόμενο ότι η εστίασή μας απομακρύνεται από τα καθημερινά προβλήματα και το μυαλό μας εστιάζει στο παρόν.

Αντίστοιχη μελέτη διαπίστωσε ότι η ποδηλασία σε εξωτερικό χώρο βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία και την ευημερία για τους ηλικιωμένους. Εάν λοιπόν αισθάνεσθε λήθαργο, ατονία ή ότι ο εγκέφαλός σας κινείται αργά, ανεβείτε στο ποδήλατό σας και κάντε μία βόλτα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες στο σώμα και συνεπώς μας βοηθά ναι αισθανόμαστε μεγαλύτερη ευεξία, μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους.

4. Μείωση κινδύνων από σοβαρές ασθένειες

Εάν θέλετε να αποτρέψετε την εμφάνιση προβλημάτων υγείας είτε να διαχειριστείτε τις υπάρχουσες συνθήκες, η τακτική άσκηση είναι το κλειδί. Η συχνή ποδηλασία είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η καθιστική ζωή και τα πιθανά προβλήματα υγείας που την συνοδεύουν. Ταυτόχρονα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το ποδήλατο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Μία πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η τακτική ποδηλασία μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας για τα άτομα με διαβήτη κατά 24% και, εάν συνεχιστεί για τουλάχιστον 5 χρόνια, μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 35%.

Ταυτόχρονα, το ποδήλατο είναι ένας φανταστικός τρόπος για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή λειτουργία και να βελτιώσετε το συνολικό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης του 2019 υποδηλώνουν ότι η ποδηλασία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Σχετίζεται επίσης με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και μικρότερα ποσοστά φυσιολογικών παραγόντων κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

5. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Μελέτες δείχνουν ότι η ήπια άσκηση μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα αυξάνοντας την παραγωγή απαραίτητων πρωτεϊνών και ξυπνώντας τα «τεμπέλικα» λευκά αιμοσφαίρια.

Γιατί να επιλέξετε το ποδήλατο; Το ποδήλατο για τη δουλειά μπορεί να μειώσει τον χρόνο της μετακίνησης σας και να σας απαλλάξει από τα όρια των λεωφορείων και τρένων που περιέχουν μικρόβια.

Υπάρχει ένα αλλά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αμέσως μετά την έντονη άσκηση, όπως μια διαλειμματική προπόνηση, το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνεται - αλλά η επαρκής ανάκαμψη, όπως το φαγητό και ο καλός ύπνος, μπορεί να σας βοηθήσει να επανέλθετε.

6. Βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης του σώματος και του προσανατολισμού

Καθώς το σώμα σταθεροποιείται στην προσπάθεια να κρατήσετε το ποδήλατό σας όρθιο, βελτιώνετε -ακόμη και αν δεν το αντιλαμβάνεστε- τη συνολική ισορροπία και τον συντονισμό σας.

Η ισορροπία τείνει να μειώνεται με την ηλικία και την αδράνεια, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνετε σε ένα καλό επίπεδο. Η βελτιωμένη ισορροπία είναι ευεργετική για την πρόληψη πτώσεων και καταγμάτων, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμών και να διατηρήσετε μία καλύτερη φυσική κατάσταση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις