ΕΛΛΑΔΑ. Αυτή η όμορφη μέρα, η Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, έρχεται να λειτουργήσει ως αντίστιξη στα σημεία των καιρών, ένα υπόδειγμα αλληλεγγύης σε εποχές ατομικότητας και περιχαρακώσεων.

Στη Λακωνία

Στη Λακωνία δραστηριοποιούντα ενεργά 55 Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών που συνεργάζονται στενά με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σπάρτης. Τι είπαν στο notospress.gr εκπρόσωποι 2 Συλλόγων.

Οι Σύλλογοι

«Δώσε αγάπη, είναι στο αίμα σου» - Τράπεζα Αίματος Ενορίας Αγίου Σπυρίδωνα Σπάρτης

«…Το τελευταίο διάστημα και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού οι ανάγκες αίματος αυξήθηκαν ραγδαία, καταδεικνύοντας το πόσο απαραίτητη είναι η συμμετοχή μας στην εθελοντική αιμοδοσία, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τόνισε στο notospress.gr o Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κοσμάς, εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης. Και πρόσθεσε:

«…Ας δώσουμε χαρά και ελπίδα στους συνανθρώπους μας, πραγματοποιώντας μία πράξη θυσιαστικής αγάπης».

Στην ιστορική διαδρομή τώρα, «… Το 2021 η Ενορία Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ευσταθίου, προχώρησε στη δημιουργία της Ενοριακής Τράπεζας Αίματος, ύστερα και από την σχετική έγκριση του ΕΚΕΑ και σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σπάρτης. Σκοπός η διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας κατ’ έτος, για να προσφέρει ο καθένας και η καθεμία από εμάς στο μέτρο του δυνατού, αίμα για τον συνάνθρωπό μας που πάσχει. Μια πράξη αλληλεγγύης που προσφέρεται χωρίς κανένα κόστος, θυσιάζοντας μονάχα 10 λεπτά από τον χρόνο μας».

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη αποτελεί μια «ευκαιρία ευαισθητοποίησης με σκοπό την αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές αιμοδότες. Η Ενοριακή Τράπεζα Αίματος που έχει την ευθύνη για την αιμοδοσία, μαζί με τις εγκάρδιες ευχαριστίες της προς τους αιμοδότες, καλεί όλους, ενορίτες και μη, εφ’ όσον δε συντρέχουν λόγοι υγείας να συμβάλλουν στην ευλογημένη αυτή πράξη “σωτηρίας”, ασθενών συνανθρώπων μας!»

«Γιορτή ζωής» - Τράπεζας Αίματος Καστορείου

Ως μια πραγματική «Γιορτή ζωής», περιέγραψε, σε επικοινωνία με το notospress.gr, o Μπάμπης Μπασκουρέλος, υπεύθυνος της Τράπεζας Αίματος Καστορείου, την Ημέρα της Αιμοδοσίας.

Όπως ανέφερε, «Φέτος συμπληρώνουμε, αισίως, ως Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών 26 χρόνια προσφοράς· μάλιστα στις 3 Αυγούστου διοργανώνουμε τη 2η αιμοδοσία του έτους, σε υπέροχο κλίμα, όπως πάντα. Η προσπάθεια έχει βρει συνολική ανταπόκριση, από όλους τους συντοπίτες μας, με τις νεότερες ηλικίες να είναι ιδιαίτερα δεκτικές σε αυτές τις πρωτοβουλίες και ενεργούς ιδιαιτέρως τους μετανάστες με τους οποίους συναπαρτίζουμε μια Κοινότητα. Αλλά και επισκέπτες του Καστορείου, συμμετέχουν κάθε φορά.

Η προσφορά αίματος έχει αναφορές σε ολόκληρη την κοινωνία, σε όποιον έχει ανάγκη από αίμα, ανά πάσα στιγμή, θα του χορηγηθεί. Είναι ανεκτίμητη και εκ των ων ουκ άνευ, η δωρεάν προσφορά αίματος για κάθε συνάνθρωπο».

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Με μήνυμα «Η προσφορά αίματος είναι μία πράξη αλληλεγγύης. Γίνε μέλος της προσπάθειας και σώσε ζωές» εορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, στις 14 Ιουνίου 2022.

Σκοπός του μηνύματος είναι η ανάδειξη του ρόλου της εθελοντικής αιμοδοσίας στη διάσωση ζωών και στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Οι στόχοι της φετινής εκστρατείας είναι,

  • να ευχαριστήσει τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο και να ευαισθητοποιήσει περαιτέρω το κοινό σχετικά με την ανάγκη της τακτικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας
  • να τονίσει την ανάγκη για προσφορά αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σκοπό την επάρκειά του και την καθολική και έγκαιρη κάλυψη των αναγκών για μεταγγίσεις αίματος
  • να αναγνωρίσει και να προάγει την αξία της εθελοντικής, μη αμειβόμενης αιμοδοσίας, στοχεύοντας στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Φέτος στο Μεξικό

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη αποτελεί επίσης ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη της αύξησης της χρηματοδότησης και της αναβάθμισης των συστημάτων αιμοδοσίας, με σκοπό την αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται στις 14 Ιουνίου κάθε έτους. Φέτος η χώρα φιλοξενίας για τις εκδηλώσεις εορτασμού της είναι το Μεξικό, μέσω του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας του.

Η διαθεσιμότητα του αίματος και των προϊόντων του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση,

  • γυναικών με αιμορραγία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης και του τοκετού,
  • ασθενών με αιματολογικά νοσήματα, κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία και ανοσιακή ανεπάρκεια,
  • τραυματιών, καθώς και ασθενών που υποβάλλονται σε ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις
  • Η ανάγκη για αίμα είναι καθολική αλλά η πρόσβαση σε αυτό για όλους εκείνους που το χρειάζονται δεν είναι. Οι ελλείψεις αίματος είναι ιδιαίτερα μεγάλες στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αιμοδοσίας, που χαρακτηρίζεται από ευρεία και ενεργό συμμετοχή του πληθυσμού, είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα, τόσο κατά τις ειρηνικές περιόδους, όσο και κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Η συμβολή του ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συμβάλλει στην προσπάθεια εξασφάλισης επαρκών αποθεμάτων αίματος στη χώρα με αιμοδοσίες που οργανώνονται 2 φορές τον χρόνο και μέσω των επιστημονικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων του Συντονιστικού Κέντρου Επαγρύπνησης για το Αίμα και Επιτήρησης των Μεταγγίσεων, συμμετέχοντας στην εκστρατεία ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία του προγράμματος «Όλοι Μαζί Μπορούμε» του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ με εταίρους το ΕΚΕΑ, την Περιφέρεια Αττικής και την ΠΟΣΕΑ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις