Λίγο πολύ όλοι το έχουμε βιώσει. Η ζωή μας είναι γεμάτη υποχρεώσεις και διαρκές τρέξιμο -δουλειά, φροντίδα της οικογένειας, βοήθεια συγγενικών μας προσώπων, δραστηριότητες και η λίστα φαίνεται να μην τελειώνει ποτέ… Μερικές φορές, είμαστε πολύ απασχολημένοι και ξεχνάμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να ξεκουραστούμε, να δώσουμε προσοχή στον εαυτό μας και να «ακούσουμε» τις ανάγκες μας. Τότε ακριβώς μπορεί να βιώσουμε ένα ψυχολογικό “burnout”.

To burnout είναι μια μορφή εξάντλησης που δημιουργείται όταν αισθανόμαστε διαρκώς πλημμυρισμένοι από συναισθήματα πίεσης, άγχους και συσσωρευμένου στρες. Σε πολλές περιπτώσεις, το burnout συνδέεται με την υπερβολική πίεση στον επαγγελματικό χώρο, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλοι παράγοντες και συνθήκες.

Δεν πρόκειται για μία πάθηση με την στενή έννοια το όρου, για αυτό και δεν μπορεί να διαγνωστεί ιατρικά. Ωστόσο, είναι μία κατάσταση που μπορεί να επιδράσει στη σωματική και ψυχική υγεία εάν δεν αναγνωριστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Συγκεκριμένα, το burnout επηρεάζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά, αλλά μπορεί επίσης να έχει σοβαρή επίδραση στη γενικότερη υγεία, ιδιαίτερα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Εάν έχετε εντοπίσει σημάδια ενός επερχόμενου burnout, μην αφήνετε την κατάσταση να εξελίσσεται περαιτέρω. Τι μπορείτε να κάνετε;

Μιλήστε με τον προϊστάμενό σας

Εάν βρίσκεστε σε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου επικρατεί ένα επικοινωνιακό κλίμα, προσπαθήστε να μιλήσετε στον/την προϊστάμενό σας. Εξηγήστε πώς νιώθετε και διαπραγματευτείτε έναν πιο διαχειρίσιμο φόρτο εργασίας. Η επικοινωνία είναι σημαντική για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος και για την εξασφάλιση περισσότερης παραγωγικότητας.

Κοιμηθείτε αρκετά

Ο ύπνος έχει ζωτική σημασία για την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Εάν δεν κοιμάστε αρκετά εξαιτίας του άγχους που βιώνετε, είναι πιθανό να οδηγηθείτε σε burnout. Δώστε λοιπόν προτεραιότητα στον επαρκή και ποιοτικό ύπνο.

Δοκιμάστε μια χαλαρωτική δραστηριότητα

Η γιόγκα, ο διαλογισμός ή το περπάτημα είναι εξαιρετικοί τρόποι για να απελευθερώσετε το άγχος. Τα συμπτώματα του burnout μπορεί να εμφανιστούν, το σωματοποιημένο άγχος να μειωθεί και να αισθανθείτε πως απελευθερώνετε την συσσωρευμένη ένταση από τον οργανισμό σας.

Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι μία διαδικασία που σας βοηθά να εστιάσετε στον εαυτό σας εσωτερικά και να αποκτήσετε αντίληψη του πώς νιώθετε κάθε δεδομένη στιγμή. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε έναν απολογισμό της συναισθηματικής σας ευεξίας αλλά και να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στον επαγγελματικό χώρο και στη ζωή γενικότερα.

Αναζητήστε υποστήριξη

Η συζήτηση με έμπιστους συναδέλφους, φίλους και οικογένεια είναι ένας σημαντικός τρόπος για να μοιραστείτε πώς νιώθετε και να αναζητήσετε βοήθεια. Η υποστήριξή τους μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες της δουλειάς σας. Η εύρεση ενός θεραπευτή είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

Δοκιμάστε τη Νευροανάδραση

Η Νευροανάδραση αποτελεί μία καινοτόμα τεχνική πρόκλησης του εγκεφάλου με σκοπό την επίτευξη της καλύτερης λειτουργίας του και την δραστική αντιμετώπιση ενός πλήθους συμπτωμάτων. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του burnout μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, φέρνοντας το άτομο που υποφέρει από εξουθένωση σε μια πολύ πιο καλή κατάσταση, ψυχολογικά αλλά και σωματικά.

Επιπλέον, η Νευροανάδραση ενισχύει τη μνήμη και βελτιώνει τον ύπνο, καθώς μερικά κύρια χαρακτηριστικά της ψυχολογικής εξουθένωσης είναι η εξασθένηση της μνήμης και ο άστατος ύπνος. Η θεραπεία αυτή όχι μόνο υποστηρίζει τη μείωση του στρες και της έντασης, αλλά βοηθά επίσης στη δημιουργία αντίστασης σε περαιτέρω άγχος και στη βελτίωση της ικανότητας χαλάρωσης. Οι προσωπικοί παράγοντες άγχους μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την καινοτόμα μέθοδο της Νευροανάδρασης; Το Σύγχρονο Κέντρο Νευροανάδρασης Τρίπολης, ενσωματωμένο στις υπηρεσίες του ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ, παρέχει μια καινοτόμα και μη παρεμβατική εφαρμογή της συντελεστικής μάθησης/ενίσχυσης, τη Νευροανάδραση, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και τη θεραπείας της συμπεριφοράς με μόνιμα αποτελέσματα!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις