Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν το ημερολόγιο δείξει 14 Φλεβάρη; Σίγουρα κόκκινα τριαντάφυλλα, σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς, ραντεβού υπό το φως των κεριών και δηλώσεις παντοτινής αγάπης. Και παρότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να αποτελέσει την ιδανική αφορμή για να γιορτάσετε μαζί με τον/την σημαντικό/ή άλλο/η της ζωής σας, τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη ημέρα είναι πιθανόν να έχει ένα ιδιαίτερα «σκοτεινό» πρόσωπο: αυτό της μοναξιάς, της κατάθλιψης και της αφύπνισης μιας αρκετά ανησυχητικής σκέψης. Της σκέψης πως «δεν αξίζω να με αγαπήσει κανείς».

Και η αλήθεια είναι πως η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά την ψυχική υγεία, είτε βρίσκεστε σε σχέση είτε όχι.

  • Εάν δεν έχετε μία σχέση, τότε το άγχος σας μπορεί να επικεντρώνει την ανησυχία πως δεν θα βρείτε ποτέ μια μεγάλη αγάπη.
  • Εάν βρίσκεστε σε μία μη-υγιή σχέση, τότε είναι πιθανόν να αισθανθείτε περισσότερο άγχος και να κατακλυστείτε από συναισθήματα μοναξιάς αλλά και θυμού, επειδή η πραγματικότητά σας σε τίποτα δεν θυμίζει ιστορία αγάπης βγαλμένη από ταινία.
  • Εάν υποφέρετε από κατάθλιψη, ενδέχεται να βιώνετε πιο κυνικές σκέψεις σχετικά με την εμπορευματοποίηση της γιορτής, τη ματαιότητα των ρομαντικών σχέσεων ή τη δική σας ανικανότητα να εμπλακείτε σε μία ερωτική σχέση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, δεν είναι άξιο απορίας που τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων φτάνουν στην πόρτα ενός ψυχοθεραπευτή, φοβούμενοι την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Πώς να διαχειριστείτε την μελαγχολία του Αγίου Βαλεντίνου

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν χρειάζεται όμως να παραμείνει πηγή θλίψης και υποβάθμισης της ψυχικής υγείας. Αντιθέτως, σήμερα μπορείτε να κάνετε πράγματα που θα δημιουργήσουν χαρά και θα μετατρέψουν την ημέρα σε αυτό που πρέπει πραγματικά να είναι: μια γιορτή αγάπης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να «επιβιώσετε» και ακόμη καλύτερα να απολαύσετε την ημέρα!

Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Εάν βρίσκεστε σε σχέση, είναι σημαντικό να αποδεχτείτε ότι τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας είστε ανθρώπινα όντα με ελαττώματα, που δεν μπορούν να δημιουργήσουν μια τέλεια ημέρα απλώς και μόνο επειδή είναι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Όταν θέσετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες τότε η σχέση σας θα εμφανίζεται πάντα ως αποτυχημένη. Αντιθέτως, φτιάξτε μια κατάσταση μέσα στην οποία θα μπορείτε εσείς και ο σύντροφός σας να είστε ο εαυτός σας. Συζητήστε για τα συναισθήματά σας και για όσα πιστεύετε ότι κάνουν τη σχέση σας ξεχωριστή.

Αφιερώστε την ημέρα στον εαυτό σας

Χρησιμοποιήστε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως μία αφορμή για να είστε καλοί με τον εαυτό σας, οτιδήποτε και αν σημαίνει αυτό. Κάντε ένα πεντικιούρ, πηγαίνετε να δείτε μια ταινία, κάντε πεζοπορία, πηγαίνετε για ψώνια και μαγειρέψτε το αγαπημένο σας φαγητό. Αν το να μείνετε στο κρεβάτι είναι ο μόνος τρόπος που μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε αυτή την ημέρα, τότε κάντε το. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση σημειώστε πως η κατάθλιψη που σας προκαλεί η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου βρίσκεται σε ένα επίπεδο όπου θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια.

Αποφύγετε τα social media

Αποφύγετε τα social media καθώς οι ρομαντικές αναρτήσεις μερικές φορές μπορούν να προσθέσουν καταθλιπτικές σκέψεις και συναισθήματα ανεπάρκειας ή απώλειας. Αντίθετα, αναζητήστε κάποιες ομάδες υποστήριξης μέσων κοινωνικής δικτύωσης που μπορούν να σχετίζονται με αυτό που περνάτε και να σας βοηθήσουν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν επίσης να συμβάλλουν στο να συνδεθείτε με το δικό σας δίκτυο υποστήριξης που μπορεί να σας προσφέρει την ενθάρρυνση και την κατανόηση που χρειάζεστε. Θυμηθείτε, δεν είστε μόνοι σε αυτό.

Κάντε παρέα με φίλους

Περιβάλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας. Μπορεί να εκπλαγείτε που ακόμη και οι παντρεμένοι φίλοι σας θα είναι πρόθυμοι να παραγγείλετε πίτσα ή να βγείτε μαζί για χαλαρό ποτό την συγκεκριμένη ημέρα. Σε καμία περίπτωση μην πέσετε στην παγίδα ενός «πάρτι αυτολύπησης» μαζί με άλλους, εκτός και αν κάτι τέτοιο λάβει χιουμοριστικές διαστάσεις και σας βοηθήσει να απεμπλακείτε από τη σοβαρότητα της συγκεκριμένης ημέρας.

Κάντε κάτι για τους άλλους

Ο εθελοντισμός πάντοτε μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, για αυτό αφιερώστε τον χρόνο σας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε έναν σκοπό που σας ενδιαφέρει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλώς να μαζέψετε τα σκουπίδια στη γειτονιά σας ή να αγοράσετε ένα γεύμα σε κάποιον που έχει ανάγκη. Μην ξεχνάτε πως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να αφορά την καλοσύνη και την αγνή ανθρώπινη αγάπη προς το συνάνθρωπο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις