Οι διακοπές είναι μια περίοδος χαλάρωσης, ξεκούρασης και απόδρασης από τα άγχη της καθημερινότητας. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, η αλλαγή στη ρουτίνα μπορεί να επιφέρει έναν μικρό όλεθρο στο πρόγραμμα του ύπνου τους. Είτε πρόκειται για jet lag, για ένα άγνωστο περιβάλλον στο οποίο χρειάζεται να προσαρμοστείτε είτε για την μεταβολή της καθημερινότητας μέσα στην οποία έχετε συνηθίσει, ο καλός ύπνος μπορεί να είναι μια πρόκληση ενώ βρίσκεστε σε διακοπές.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποιες "στρατηγικές" που μπορείτε να εφαρμόσετε και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιείς συνήθειες ύπνου ενώ παράλληλα απολαμβάνετε την απόδρασή σας από την καθημερινότητα.

Διαμορφώστε ένα πρόγραμμα

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διατηρήσετε υγιείς συνήθειες ύπνου ενώ βρίσκεστε στις διακοπές είναι να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Ακριβώς επειδή είστε σε διακοπές δεν σημαίνει ότι πρέπει να απέχετε εντελώς από την τακτική σας ρουτίνα. Εάν συνήθως πηγαίνετε για ύπνο στις 10 το βράδυ και ξυπνάτε στις 6 το πρωί, προσπαθήστε να διατηρήσετε το ίδιο πρόγραμμα ενώ βρίσκεστε σε άδεια. Αυτό θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας και θα σας διευκολύνει να κοιμάστε καλύτερα και να ξεκουράζεστε σωστά.

Δημιουργήστε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον ύπνου

Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί τον ύπνο είναι ένα ακόμα κλειδί για να εξασφαλίσετε την ξεκούραση κατά τη διάρκεια των διακοπών σας. Εάν μένετε σε ξενοδοχείο, ζητήστε ένα ήσυχο δωμάτιο μακριά από πηγές έντονου ήχου, όπως ανελκυστήρες και παγομηχανές. Εάν το κρίνετε απαραίτητο, έχετε μαζί σας ωτοασπίδες ή συσκευές λευκού θορύβου για να πνίξετε κάθε εξωγενή ενόχληχη. Χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης ή μάσκα ματιών για να αποκλείσετε τυχόν ανεπιθύμητο φως και βεβαιωθείτε ότι το στρώμα στο οποίο αναπαύεστε δεν διαφέρει πολύ από εκείνο στο οποίο έχετε συνηθίσει να κοιμάστε.

Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ

Είναι βέβαια αυτονόητο ότι στις διακοπές όλοι θέλουμε να το "ρίξουμε έξω" λίγο περισσότερο. Και παρότι μπορεί να είναι δελεαστικό να απολαύσετε μερικά επιπλέον κοκτέιλ ή φλιτζάνια καφέ ενώ βρίσκεστε στην άδειά σας, αυτές οι ουσίες μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο σας. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε, ενώ το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα, αλλά να διαταράξει τον ύπνο σας αργότερα τη νύχτα. Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη αυτών των ουσιών, ειδικά τις ώρες πριν τον ύπνο.

Εξασκηθείτε στις τεχνικές χαλάρωσης

Εάν αισθάνεστε ανησυχία ή στρες ενώ βρίσκεστε στις διακοπές, η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να προετοιμάσετε το σώμα σας για ύπνο. Δοκιμάστε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση ή καθοδηγούμενους οραματισμούς που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλό σας πριν τον ύπνο.

Λάβετε υπόψιν σας τις αλλαγές ώρας

Εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, προνοήστε εκ των προτέρων για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του jet lag. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε το πρόγραμμα ύπνου σας λίγες μέρες πριν το ταξίδι σας, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη ζώνη ώρας του προορισμού σας. Μόλις φτάσετε, εκτεθείτε όσο περισσότερο μπορείτε στο φυσικό φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε να κοιμάστε πολύ πριν νυχτώσει. Προσαρμόστε σταδιακά το πρόγραμμα ύπνου μέχρι να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα -η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει κάποιες ημέρες.

Περιορίστε την έκθεση στις οθόνες

Το μπλε φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης από το σώμα σας. Όσο βρίσκεστε σε διακοπές, προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεσή σας στις οθόνες τις ώρες πριν από τον ύπνο. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικές συσκευές, μην παραλείπετε να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο μπλε φωτός ή να μειώσετε τη φωτεινότητα της οθόνης για να μειώσετε τον αντίκτυπό του στον ύπνο σας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις