Στην σύγχρονη κοινωνία, οι ψυχικές ασθένειες είναι ίσως το Νο1 πρόβλημα υγείας με περίπου 1 στους 5 ενήλικες να ζουν με κάποια από αυτές. Και παρότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, υπολογίζεται ότι μόλις το 20% των πασχόντων λαμβάνουν ενεργή θεραπεία για την κατάστασή τους.

Οι άνθρωποι πολύ συχνά δυσκολεύονται τόσο να αναζητήσουν βοήθεια όσο και να δεσμευτούν απέναντι σε μία θεραπεία. Γιατί παρότι διανύουμε τον 21ο αιώνα, η ψυχική νόσος δυστυχώς παραμένει ριζωμένη στην αντίληψη (της πλειονότητας) των Ελλήνων ως “ανύπαρκτη”, ως μία μορφή “υπερευαίσθητης” ή “εγωκεντρικής” συμπεριφοράς και συνδέεται ακόμη με συναισθήματα ενοχής και ντροπής. Παράλληλα, πολλά άτομα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ειδικούς είτε μένουν σε περιοχές που η πρόσβαση σε ανάλογες υπηρεσίες είναι δύσκολη.

Με δεδομένα λοιπόν τα αυξανόμενα κόστη, τους μεγάλους χρόνους αναμονής είτε την έλλειψη ετοιμότητας από πλευράς σας να μιλήσετε απευθείας με έναν ειδικό, μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές. Διαβάστε λοιπόν ποιες είναι μερικές αξιόπιστες συμπληρωματικές θεραπείες και άλλες στρατηγικές για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας χωρίς συμβουλευτική.

Εναλλακτικές θεραπείες

Οι συμπληρωματικές θεραπείες είναι προσεγγίσεις για την υγεία που συνήθως συμβαίνουν παράλληλα με τη συμβατική ιατρική θεραπεία. Μελέτες δείχνουν ότι επηρεάζουν θετικά τις διαταραχές ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα το άγχος και την κατάθλιψη.

Μερικές συμπληρωματικές προσεγγίσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε, ακόμη και ανεξάρτητα από τη θεραπεία, περιλαμβάνουν:

  • Γιόγκα: Σε μια μελέτη του 2020, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γιόγκα είναι αποτελεσματική τόσο στη διαχείριση όσο και στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Οι ερευνητές πρότειναν καθημερινή πρακτική, αλλά υπέδειξαν ότι χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ακριβώς πόσες φορές την εβδομάδα είναι πιο αποτελεσματική για το άγχος και την κατάθλιψη.
  • Χορός: Οι σωματικές κινήσεις δημιουργούν πρόσθετες διεξόδους έκφρασης και συναισθημάτων, τα οποία μπορεί να φέρουν νέες ιδέες που ενδέχεται να μην είναι τόσο διαθέσιμες μέσω της θεραπείας ομιλίας με βάση τη γλώσσα. Ο συγχρονισμός με τις δικές σας σωματικές αισθήσεις μπορεί να βοηθήσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία.
  • Τέχνη: Σύμφωνα με μια μελέτη, η τέχνη (ιδιαίτερα η θεραπεία μέσω της τέχνης) μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και τη μεγιστοποίηση της λειτουργίας όσων ζουν με ψυχικές ασθένειες.
  • Μουσική: Η έρευνα δείχνει ότι η μουσικοθεραπεία είναι μια πολύτιμη μέθοδος υποστήριξης για άτομα που ζουν με ψυχικές ασθένειες και ψυχικές διαταραχές.
  • Διαλογισμός: Πολυάριθμες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο διαλογισμός μειώνει το στρες, το άγχος, την κατάθλιψη, την αϋπνία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
  • Άσκηση: Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων ψυχικής υγείας. Μια μεγάλη μελέτη του 2018 σε 1,2 εκατομμύρια Αμερικανούς διαπίστωσε ότι τα άτομα που ασκούνταν αντιμετώπισαν περίπου 43% λιγότερες ημέρες κακής ψυχικής υγείας ανά μήνα από εκείνα που δεν ασκούνταν.

Ημερολόγιο

Το να γράψετε τι σας ενοχλεί μπορεί να είναι ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο. Μπορεί ακόμη και να αποκαλύψει νέες ιδέες. Σε μια μελέτη με μητέρες που βρίσκονταν υπό στρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ημερολόγιο βελτίωσε τη συναισθηματική τους ευεξία, μείωσε το άγχος και πρόσφερε νέα γνώση και αλλαγές στην προοπτική τους απέναντι στη ζωή. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το ημερολόγιο μπορεί να ανακουφίσει το άγχος και να ενισχύσει τον προβληματισμό και την προοπτική.

Βιβλία αυτοβοήθειας

Τα βιβλία αυτοβοήθειας προσφέρουν εργαλεία και γνώσεις για την ψυχική ευεξία. Η επιλογή ενός βιβλίου μπορεί να είναι δύσκολη, γιατί κάθε άτομο το βιώνει διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, ένα βιβλίο που σας ταιριάζει μπορεί να προτείνει τεχνικές ή να δώσει εναλλακτικές διαχείρισης του άγχους και αλλαγής του τρόπου σκέψης που ενδέχεται να σας βοηθήσουν καθοριστικά με τη ζωή σας.

Υποστήριξη από φίλους και οικογένεια

Η υποστήριξη και η σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική ευεξία. Οι σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία επειδή παρέχουν μια αίσθηση νοήματος, σύνδεσης, υποστήριξης και σκοπού. Μια μελέτη μάλιστα έδειξε ότι η οικοδόμηση και η διατήρηση των κοινωνικών δικτύων και των συνδέσεών μας με άλλους ανθρώπους υποστηρίζουν την ψυχική υγεία και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της μοναξιάς.

Πότε δεν πρέπει να αναβάλετε την επίσκεψη σε έναν θεραπευτή

Όταν τα συμπτώματα ψυχικής υγείας αρχίζουν να διαταράσσουν την καθημερινή ζωή και να επηρεάζουν τη λειτουργικότητά σας, τότε θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο να αναζητήσετε επαγγελματική θεραπεία. Να θυμάστε ότι αυτό δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή έλλειψης θέλησης.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με έναν πάροχο ψυχικής υγείας:

  • Αϋπνία, προβλήματα ύπνου, υπερβολικός ύπνος ή εφιάλτες
  • Δυσκολία να σηκωθείτε ή να ολοκληρώσετε καθημερινές εργασίες ρουτίνας
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που συνήθως απολαμβάνετε ή τάσεις απομόνωσης από τους άλλους
  • Σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις