Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, γνωστή και ως SAD συνδέεται συχνά με τους χειμερινούς μήνες και επηρεάζει περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Εμφανίζεται όταν υπάρχει αλλαγή στις εποχές, η θερμοκρασία πέφτει και η ημέρα μικραίνει και συνήθως οδηγεί σε κατάθλιψη.

Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί οι 1 στους 10 άνθρωποι που βιώνουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή το καλοκαίρι αλλά συχνά ξεχνιούνται. Γιατί, ποιος θα μπορούσε να είναι λυπημένος το καλοκαίρι, που είναι η πιο ζωντανή εποχή του χρόνου;

Παρ 'όλα αυτά, όσοι έρχονται αντιμέτωποι με την καλοκαιρινή μελαγχολία γνωρίζουν ότι μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να διαχειριστούν την κατάσταση. Αυτό διότι στην υπάρχουσα κατάθλιψη που βιώνουν προστίθεται το ενοχικό συναίσθημα ότι θα έπρεπε να διασκεδάζουν και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί με τους άλλους ανθρώπους, αλλά τα συμπτώματα τους εμποδίζουν, οδηγώντας σε απομόνωση.

Ίσως είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Ίσως γνωρίζετε κάποιον που φαίνεται να έχει ιδιαίτερα άσχημη διάθεση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενώ όλοι είναι στην παραλία, κάνουν βόλτες έξω και μπάρμπεκιου στην αυλή, εσείς αναρωτιέστε, πότε θα τελειώσει επιτέλους το καλοκαίρι; Ίσως ανήκετε σε αυτούς που η καλοκαιρινή μελαγχολία έχει μπει για τα καλά στη ζωή σας και αυτά τα 5 σημάδια θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε:

1. Νιώθετε ότι ο ήλιος στραγγίζει την ενέργειά σας

Παρότι ο ήλιος είναι κυριολεκτικά αδύνατον να στραγγίξει την ενέργειά σας, μπορεί να μειώσει την παραγωγή μελατονίνης στο σώμα σας. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παίζει ζωτικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης, επομένως οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση μπορεί να έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ψυχολογία σας και να αποτελέσει την αιτία που βιώνετε κατάθλιψη. Για να διατηρήσετε την παραγωγή μελατονίνης σας σταθερή, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τον ήλιο. Φορέστε γυαλιά ηλίου, καθίστε κάτω από μια ομπρέλα, κλείστε τις κουρτίνες σας και προτιμήστε να κυκλοφορείτε έξω όταν έχει συννεφιά.

2. Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν SAD μπορεί να έχουν λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας ωστόσο τη νύχτα θα βιώσουν μία έξαρση υπερέντασης. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε αυτήν την κατάσταση είναι να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να χαλαρώσει. Σβήστε τα φώτα και καθιερώστε μια ρουτίνα, όπως το διάβασμα ή ο διαλογισμός, που θα δώσει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα για ύπνο.

3. Αισθάνεστε συνεχώς αναστάτωση ή εκνευρισμό

Αυτό το συναισθηματικό rollercoaster είναι πιθανότατα αποτέλεσμα της καλοκαιρινής μελαγχολίας που πυροδοτείται από τις αλλαγές στην ατμόσφαιρα. Μια από τις πιο αισθητές μεταβολές είναι η ζέστη και η αυξημένη υγρασία. Κάντε λοιπόν ό,τι μπορείτε για να παραμένετε δροσεροί. Μείνετε σε κλιματιζόμενα μέρη, έχετε μαζί σας φορητό ανεμιστήρα, πιείτε ένα κρύο ποτό ή κάνετε συχνά κρύο ντους.

4. Νιώθετε άγχος

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο άγχος σας (πολυκοσμία, ήχοι, κλπ). Για να περιορίσετε το άγχος σας, κάντε εκ’ των προτέρων έναν προγραμματισμό γύρω από τα πράγματα που ξέρετε ότι θα σας αγχώσουν. Επιλέξτε κοινωνικές εκδηλώσεις που θα έχουν λιγότερο κόσμο ή που θα πραγματοποιούνται τη νύχτα. Δεν μπορείτε να εξαλείψετε τα πάντα στο καλοκαίρι σας, αλλά προνοήστε ώστε να μειώσετε τον χρόνο που θα χρειαστεί να αφιερώσετε σε καταστάσεις που γνωρίζετε ότι θα σας δημιουργήσουν ταραχή.

5. Απώλεια όρεξης

Το να νιώθετε συνεχώς άγχος για το καλοκαίρι μπορεί να κάνει τις ορμόνες σας να ξεφύγουν και να μειώσουν την αίσθηση της πείνας. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή δεν πεινάτε δεν σημαίνει ότι το σώμα σας δεν χρειάζεται θρεπτικά συστατικά. Προγραμματίστε ώρες φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας και τηρήστε τις. Εάν σας βοηθά, προσθέσετε υπενθυμίσεις στο ημερολόγιο του τηλεφώνου σας ή σχεδιάστε να τρώτε τα γεύματά σας μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα.

Θυμηθείτε ότι δεν είστε μόνοι σας. Εάν αισθάνεστε ότι η καλοκαιρινή μελαγχολία φέτος γίνεται αβάσταχτη, έχετε πάντοτε την επιλογή να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις