Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα; Όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση και γνωρίζουμε καλά ότι η «μάχη» με την αϋπνία μπορεί να μας κάνει να δοκιμάσουμε οτιδήποτε, προκειμένου να κερδίσουμε μερικές ώρες ποιοτικής ξεκούρασης. Τα καλά νέα είναι ότι οι ειδικοί προτείνουν πολλές τεχνικές και hacks που υπόσχονται να μας χαρίσουν τον πολυπόθητο νυχτερινό ύπνο. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, η Δρ Jess Andrade έχει τραβήξει την προσοχή χιλιάδων ανθρώπων, αφότου δημοσίευσε στο Instagram ένα reel στο οποίο εξηγούσε τα «βασικά στοιχεία υγιεινής ύπνου». Το συγκεκριμένο βίντεο έγινε viral καθώς εκεί παρουσιάζει τη μέθοδο «10-3-2-1-0», έναν βήμα προς βήμα οδηγό για το πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε όλη την ημέρα για μια νύχτα τέλειου ύπνου.

Η μέθοδος «10-3-2-1-0»

Η Andrade ξεκινά δίνοντάς μία συμβουλή που δε θα δώσει και μεγάλη χαρά σε όλους εμάς που λατρεύουμε τον καφέ: δεν πρέπει να πίνετε καφεϊνούχα ποτά δέκα ώρες πριν τον ύπνο. «Τα ποτά με καφεΐνη θα αποβληθούν από την κυκλοφορία του αίματος σε περίπου 10 ώρες, οπότε και θα εξαλειφθούν τα διεγερτικά τους αποτελέσματα», έγραψε στη λεζάντα, εξηγώντας το πρώτο βήμα.

Στη συνέχεια προχώρησε στο δεύτερο σημείο της μεθόδου, εξηγώντας ότι «το να ολοκληρώσετε τα μεγάλα γεύματα ή την κατανάλωση αλκοόλ τρεις ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης, ενώ το αλκοόλ βλάπτει τον φυσικό κύκλο ύπνου σας, μειώνοντας την καλή ποιότητά του».

Περίπου δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι, η Δρ Andrade πρότεινε να χαλαρώσετε τον εγκέφαλό σας, σταματώντας οποιεσδήποτε εργασίες ή πράγματα που σχετίζονται με την δουλειά σας. Επιπλέον, προτείνει την παύση χρήσης ηλεκτρονικών ειδών και τη μείωση του χρόνου οθόνης μία ώρα πριν τον ύπνο. Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για να έχετε καλή ποιότητα ύπνου καθώς το μπλε φως διαταράσσει τον φυσικό κύκλο ύπνου του σώματος.

Τέλος, το 0 συμβολίζει πόσες φορές θα χρειαστεί να πατήσετε το κουμπί αναβολής στο ξυπνητήρι σας το πρωί, καθώς θα είστε απόλυτα ξεκούραστοι και έτοιμοι να κατακτήσετε την ημέρα.

Άρα η μέθοδος 10-3-2-1-0 συνοψίζεται ως εξής:

  • 10 ώρες πριν τον ύπνο: Όχι άλλη καφεΐνη.
  • 3 ώρες πριν τον ύπνο: Όχι άλλο φαγητό ή αλκοόλ.
  • 2 ώρες πριν τον ύπνο: Όχι άλλη δουλειά.
  • 1 ώρα πριν τον ύπνο: Όχι άλλος χρόνος οθόνης (κλείστε όλα τα τηλέφωνα, τις τηλεοράσεις και τους υπολογιστές).
  • 0: Πόσες φορές θα χρειαστεί να πατήσετε αναβολή στο ξυπνητήρι σας.

Όπως αναφέρει η Δρ Andrade στην ανάρτησή της, αυτή η μέθοδος έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Μπορεί δηλαδή να μην λειτουργεί για όλους, αλλά σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε αν δεν κοιμάστε αρκετά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις