Το πεντανόστιμο λουλούδι της άνοιξης, έχει πολλά πρόσωπα στην κουζίνα· οι άγριες αγκινάρες όμως, γεμιστές με κιμά και γραβιέρα ψημένες στον φούρνο, είναι η νούμερο ένα συνταγή για το οικογενειακό τραπέζι!

Μια πανεύκολη εκδοχή, που θα κάνει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς και δύσκολους, να αγαπήσουν τις θρεπτικές αγκινάρες, που αφθονούν τους ανοιξιάτικους μήνες, στις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα.

Άγριες αγκινάρες στον φούρνο γεμιστές με κιμά και γραβιέρα

Υλικά για 20 αγκινάρες:

  • 20 άγριες αγκινάρες κι ένα λεμόνι για το καθάρισμα
  • 500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κόκκινες ντομάτες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 πιπεριά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Μερικά κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό
  • 1 κ. σ. πελτέ
  • Ελαιόλαδο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 250 γρ χοντροτριμμένη γραβιέρα

Για τη σάλτσα:

  • 4 ντομάτες κόκκινες και ώριμες
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 κ. γ. πελτέ
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Προετοιμασία και μαγείρεμα:

  • Καθαρίζουμε προσεκτικά τις αγκινάρες προσέχοντας να μην τρυπηθούμε από τα αγκάθια. Φροντίζουμε στο εσωτερικό κάθε αγκινάρας, να έχει δημιουργηθεί μια μικρή φωλιά. Κάθε μία που την καθαρίζουμε, τη ρίχνουμε σε μια λεκάνη με νερό και τον χυμό από ένα λεμόνι
  • Βράζουμε τις αγκινάρες σε αλατισμένο νερό για είκοσι λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να βράσουν εντελώς. Μόλις έχουν βράσει, τις σουρώνουμε προσεκτικά, προσέχοντας να μην διαλυθούν και τις κρατάμε στην άκρη σκεπασμένες με μία πετσέτα
  • Για τη σάλτσα, σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα να βράσουν, μαζί με το κρεμμύδι κομμένο επίσης στα τέσσερα, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ και το ελαιόλαδο. Μόλις έχουν βράσει τα λαχανικά, τα λιώνουμε με ένα μπλέντερ ή στον πολυκόφτη και αφήνουμε να πάρουν ακόμη μία βράση. Στο τέλος, θέλουμε να έχουμε, μία παχιά σάλτσα
  • Παράλληλα ξεκινάμε να μαγειρέψουμε τον κιμά. Καλύπτουμε τον πάτο μιας άνετης κατσαρόλας με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, με το κρεμμύδι και την πιπεριά ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το καρότο τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη και το σκόρδο περασμένο στο λεπτό του τρίφτη
  • Αφού έχουν τσιγαριστεί τα υλικά μας, προσθέτουμε τον πελτέ και τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε. Καρυκεύουμε με αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το ξύλο κανέλας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει, για σαράντα περίπου λεπτά. Προτού τον σβήσουμε, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Όταν έχουμε έτοιμες όλες τις παρασκευές μας, στρώνουμε περίπου τη μισή σάλτσα στον πάτο ενός ταψιού και ακουμπάμε πάνω τις βρασμένες αγκινάρες. Σε αυτό το στάδιο που έχουν μισοβράσει οι αγκινάρες, αν θέλουμε μπορούμε με ένα μικρό κουτάλι να ανοίξουμε λίγο περισσότερο τη φωλιά στο κέντρο κάθε μίας
  • Γεμίζουμε τη φωλιά κάθε αγκινάρας με κιμά και από πάνω ρίχνουμε λίγο από τη σάλτσα που έχουμε κρατήσει και τριμμένη γραβιέρα
  • Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου και σερβίρουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις