Ζούμε -ευτυχώς- στην εποχή της απενοχοποίησης της γυναικείας ομορφιάς. Τα στερεότυπα που ήθελα να γυναικεία σώματα πολύ αδύνατα, ολόσωστα γυμνασμένα και χωρίς καμία ατέλεια έχουν καταρριφθεί και οι γυναίκες πλέον μπορούν να «αγκαλιάσουν» την μοναδικότητά τους, θέτοντας οι ίδιες τα πρότυπα ομορφιάς που θέλουν να ακολουθήσουν. Και παρότι -αποδεδειγμένα- η κυτταρίτιδα δεν αποτελεί ζήτημα υγείας, ούτε καν αισθητικό πρόβλημα, υπάρχουν αρκετές γυναίκες που εξακολουθούν να ενοχλούνται από την όψη φλοιού πορτοκαλιού, που κάνει την εμφάνισή της σε μηρούς, γλουτούς και κοιλιά.

Εάν σας έχει απασχολήσει το ζήτημα «κυτταρίτιδα», σίγουρα γνωρίζετε για το τρίπτυχο ενυδάτωση-διατροφή-άσκηση που εδώ και δεκαετίες ακούμε πως συμβάλλουν στην εξάλειψή της. Ένα βασικό ζητούμενο, ωστόσο, είναι εάν η παραπάνω «συνταγή» ανταποκρίνεται όντως στην πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, είναι εφικτό μέσα από την άσκηση να πούμε οριστικό «αντίο» στην κυτταρίτιδα;

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Η κυτταρίτιδα είναι ένα φυσικό κομμάτι του ανθρώπινου σώματος και επηρεάζει περίπου το 80-90% των ανθρώπων, ιδιαίτερα τις γυναίκες. Οπτικά θυμίζει τον φλοιό ενός πορτοκαλιού και μπορεί είτε να φαίνεται με γυμνό μάτι είτε -στις πιο ήπιες μορφές της- όταν πιέσετε τοπικά την επιδερμίδα σας. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται συνήθως γύρω από τους μηρούς και τους γλουτούς, αλλά μπορεί επίσης να εντοπιστεί στο στήθος, στην κάτω κοιλιακή χώρα και στους βραχίονες.

Τα παλαιότερα πρότυπα ομορφιάς έχουν οδηγήσει στο να θεωρείται αισθητικό «πρόβλημα» με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτήν. Ωστόσο, δεν είναι νέο αλλά μάλλον κοινώς διαδεδομένη πραγματικότητα ότι δεν είναι εφικτό να εξαφανίσετε πλήρως την κυτταρίτιδα. Και σίγουρα -ανεξάρτητα από πληροφορίες που ενδεχομένως έχετε διαβάσει στο internet ή συμβουλές που δίνουν διάσημες influencers- η άσκηση από μόνη της δεν είναι ικανή να εξαλείψει το πρόβλημα.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας;

Τα αίτια εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι πολυπαραγοντικά, πράγμα που σημαίνει ότι στην εμφάνισή της συμβάλλουν πολλοί παράγοντες. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

- Ανατομικοί και ορμονικοί παράγοντες

- Ηλικία

- Γονίδια

- Ο τρόπος ζωής

Είναι δυνατόν να στοχεύσετε μια μόνο περιοχή με ασκήσεις κατά της κυτταρίτιδας;

Παρά τα όσα μπορεί να σας πουν πολλοί fitness influencers, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα μόνο με την άσκηση. Επιπλέον, η προσπάθεια αδυνατίσματος ενός συγκεκριμένου σημείου του σώματος με επιπλέον ασκήσεις που στοχεύουν σε αυτήν την περιοχή είναι αδύνατη.

Τεχνικά, προκειμένου να γίνουν πιο ορατοί οι μύες, η διαδικασία απαιτεί απώλεια σωματικού λίπους (που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο μια περιοχή) και αύξηση μυϊκής μάζας. Εάν θέλετε να μειώσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, μπορεί να δείτε μικρές αλλαγές αυξάνοντας τους μυς και μειώνοντας το σωματικό λίπος. Αυτό απαιτεί δέσμευση στον τρόπο ζωής και όχι απλώς να κάνετε μερικές επιπλέον ασκήσεις ποδιών κάθε μέρα.

Παρόλα αυτά, η συστηματική άσκηση σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε κάποια αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, θυμηθείτε το εξής: η κυτταρίτιδα δεν είναι πρόβλημα από το οποίο πρέπει να απαλλαγείτε. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε την άσκηση ως ένα εργαλείο για καλύτερη υγεία, παρά ως τρόπο για να ανταποκριθείτε στα διαρκώς μεταβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις