ΚΟΣΜΟΣ. Η διαταραχή προσωπικότητας είναι ένα είδος ψυχικής ασθένειας το οποίο στην ουσία που βλάπτει τη λειτουργικότητα ενός ατόμου στην κοινωνία και στις στενές σχέσεις αλλά είναι αρκετά διαφορετικό από την τυπική ψυχική ασθένεια.

Πολλοί άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από πολλά είδη ψυχικής διαταραχής. Οι αιτίες πίσω από τις ψυχικές αυτές ασθένειες κρύβονται πίσω από οικογενειακούς και κοινωνικούς ρόλους, οικονομικές δυσκολίες, γενετική προδιάθεση και ψυχολογικούς παράγοντες. Η διαταραχή προσωπικότητας έχει μεγάλη επίδραση στην προσωπική και κοινωνική λειτουργικότητα του ατόμου.

Ο καθηγητής Samir Parikh, Διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Συμπεριφορικών Επιστημών εξήγησε γιατί δεν είναι μια απλή ψυχική ασθένεια. Ψυχική ασθένεια όπως είναι η κατάθλιψη και το στρες είναι διαφορετικό από το να έχει κανείς διαταραχή προσωπικότητας. Όπως εξήγησε ο γιατρός αυτό που συμβαίνει στην περίπτωση των διαταραχών προσωπικότητας είναι ότι δεν κοιτάς έναν άνθρωπο έχει απλά ένα ατομικό πρόβλημα αλλά ένα διαρκές μοτίβο.

Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν με μακρόχρονα καταθλιπτικά επεισόδια, λήθαργο, ξαφνικές εναλλαγές της διάθεσης, αυξημένη απομάκρυνση από την κοινωνία, προβλήματα στις σχέσης και ανεύ λόγου παράνοια.
Επίσης, στις διαταραχές προσωπικότητας υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά και στη σκέψη, όπως είπε ο ειδικός. Αυτό που βιώνει το άτομα επιδράσεις στην διαπροσωπική του λειτουργικότητα.

Παθολογικά στοιχεία

Ένα άτομο μπορεί να παρουσιάζει παθολογικά στοιχεία όπως είναι προβλήματα σε ό,τι αφορά την εικόνα εαυτού, έλλειψη ενσυναίσθησης και οικειότητας. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν αντίστοιχα την κοινωνική λειτουργικότητα και να δημιουργήσουν μια εικόνα αυτοαμφισβήτησης στο μυαλό του ασθενή.

Αυτά τα στοιχεία είναι και όσα επικρατούν ανάμεσα σε όλες τις διαταραχές προσωπικότητας και κάθε τύπος ένα ένα συγκεκριμένο χαρακτηρικό το οποίο και επικρατεί αναφορικά με τη δομή της προσωπικότητας.

Μερικές από τις πιο γνωστές είναι:

Παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας

Ο ασθενής κατά βάση υποπτεύεται όλο τον κόσμο ότι δεν τον σέβεται ή ότι μπορεί να τον βλάψει.

Σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας

O ασθενής αποφεύγει κάθε κοινωνική επαφή με κάθε τρόπο.

Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας

Το άτομο αμελεί με χαρακτηριστικό τρόπο τα αισθήματα των άλλων.

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Ο ασθενής βιώνει μια έντονη αστάθεια στα συναισθήματα και στη διάθεση.

Οι ρίζες της διαμόρφωσης της κάθε διαταραχής προσωπικότητας ξεκινούν από τα πρώτα χρόνια της ζωής και φαίνεται να σχηματίζονται κατά την εφηβική ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και η θεραπεία που μπορεί να του ταιριάζει διαφέρει για αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναζητάει κανείς ψυχολογική βοήθεια και να μην μένει απλά στην αναγνώριση ότι κάτι του συμβαίνει.

Πηγή: news4health.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις