Πόσες φορές έχετε στερηθεί το αγαπημένο σας γλυκό επειδή «κάνετε διατροφή»; Πόσες φορές έχετε πιστέψει ότι η ζάχαρη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός που στέκεται ανάμεσα σε εσάς και το ιδανικό σας σώμα; Και πόσο συχνά έχετε ακούσει όλους τους φίλους σας που ασχολούνται με τη διατροφή να εξηγούν πόσο κακό κάνει το επιδόρπιο στο χτίσιμο ενός καθημερινού προγράμματος υγιεινής ζωής; Η ειλικρινής απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι πολλές.

Ωστόσο, η αλήθεια που όλοι θέλαμε κατά βάθος να ισχύει έρχεται επιτέλους στο φως! Γιατί παρότι οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι τα επιδόρπια είναι ανθυγιεινά, στην πραγματικότητα, όταν καταναλώνονται με μέτρο μπορούν να μας κάνουν μεγάλο καλό.

Αν λοιπόν ανήκετε στους ανθρώπους που λαχταρούν σοκολάτες, κέικ, παγωτά και άλλα είδη γλυκών, αλλά νιώθετε ένοχοι και μόνο στην ομολογία της λαχτάρας σας, έχουμε μερικά καλά νέα για εσάς: Το να τρώτε επιδόρπια δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεστε για την υγεία σας. Αντιθέτως, σημαίνει ότι έχετε μια καλή αίσθηση του τι θέλετε και βέβαια μπορείτε να σεβαστείτε τις επιθυμίες σας χωρίς να υπερβάλλετε.

Μάλιστα, μερικοί από τους κορυφαίους λόγους για τους οποίους πρέπει να σκεφτείτε να τρώτε μια μέτρια μερίδα γλυκού κάθε μέρα είναι οι εξής:

1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι μερικές μπουκιές σοκολάτας κάθε μέρα θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια μικρή μερίδα μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα τείνουν να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό συμβαίνει επειδή η σοκολάτα είναι πλούσια σε κακάο και περιέχει επίσης υψηλή συγκέντρωση φλαβονοειδών. Τα δύο θρεπτικά συστατικά προσφέρουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

2. Βελτιώνει τη διάθεσή σας

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παραγγείλετε μια μερίδα γλυκού όταν επισκέπτεστε το αγαπημένο σας εστιατόριο είναι ότι ανεβάζει τη διάθεσή σας. Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να στρέφονται σε ένα κουτί σοκολάτας όταν έχουν μια «κακή μέρα» για να νιώσουν καλά.

Και η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν μπορεί να σας προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να φάτε το αγαπημένο σας γλυκό. Αυτή η αίσθηση που νιώθετε είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική σας ευημερία ενώ το να αρνείστε συνεχώς στον εαυτό σας τέτοιες μικρές απολαύσεις μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα αισθήματα θλίψης, ανικανοποίητου και κατάθλιψης.

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας

Αν και αυτό είναι αντίθετο με τη δημοφιλή άποψη που επικρατεί γύρω μας, δίνοντας στον εαυτό σας την ελευθερία να απολαμβάνετε μια μικρή μερίδα γλυκού κάθε μέρα σας επιτρέπει να διατηρήσετε μια πιο ισορροπημένη διατροφή μακροπρόθεσμα. Αυτό οδηγεί συνολικά σε καλύτερη υγεία.

Μερικές φορές, η αψήφηση των κοινών κανόνων διατροφής μπορεί να απελευθερώσει το άγχος από την καθημερινή σας ζωή, οδηγώντας σε σημαντική βελτίωση της συνολικής σας ευεξίας.

4. Ικανοποιεί τις λιγούρες σας

Συνήθως, όταν βάζετε αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς σε κάτι, καταλήγετε να το θέλετε περισσότερο. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι' αυτό.

Όταν αποφεύγετε συστηματικά τα επιδόρπια, πιθανότατα φτάνετε σε ένα επίπεδο στέρησης και όταν χαλαρώσετε υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε το μέτρο. Αντί να περιμένετε να φτάσετε σε αυτό το σημείο, προσπαθήστε να εστιάσετε στον έλεγχο των μερίδων, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνετε μόνο συνιστώμενες καθημερινές μερίδες γλυκού.

5. Μπορεί να περιορίσει την πρόσληψη ζάχαρης και λίπους

Εάν ετοιμάζετε τα δικά σας επιδόρπια στο σπίτι, μπορείτε πάντα να αντικαταστήσετε ορισμένα συστατικά με υγιεινές επιλογές. Μπορείτε επίσης να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτετε στα επιδόρπια σας και να προσθέσετε υγιεινές εναλλακτικές όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και μέλι. Στην πραγματικότητα, τα σπιτικά επιδόρπια μπορούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες σας για επιδόρπιο με τον πιο υγιεινό τρόπο και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα έτοιμα γλυκά!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις