«Τα ζώα δεν διώχτηκαν ποτέ από τον Παράδεισο» επισημαίνει ο Μίλαν Κούντερα, σε μία απόπειρα να τονίσει την ειλικρινή και αγνή φύση τους. Αν έχετε κατοικίδιο ζώο, σίγουρα καταλαβαίνετε ακριβώς για τι μιλάμε. Αλλά ακόμη και αν δεν έχετε, η φύση του ανθρώπου τον προορίζει να ζει σε αρμονία με τα μη ανθρώπινα πλάσματα, ιδιότητα που δυστυχώς ξερίζωσε βίαια από μέσα μας ο σύγχρονος «πολιτισμός».

Αν κάνουμε όμως μία αναδρομή στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ότι τα ζώα είναι σύντροφοι και συνοδοιπόροι του ανθρώπου από τα αρχαία χρόνια. Η ανάγκη του για συνύπαρξη μαζί τους έγινε έκδηλη από τα πρώτα στάδια του ανθρώπινου πολιτισμού, τότε που τα οικόσιτα ζώα ήταν απαραίτητα για την τροφή, την ένδυση και την καλλιέργεια της γης. Και είναι γεγονός πως χωρίς αυτά ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν θα μπορούσε ποτέ να εξελιχθεί στο επίπεδο που τον γνωρίζουμε σήμερα.

Με την πάροδο των αιώνων η σχέση του ανθρώπου με τα μη ανθρώπινα ζώα άρχισε να διαφοροποιείται. Αρχίζει πλέον να αποζητά μία άλλη επαφή μαζί τους, μία σχέση πιο συντροφική και συναισθηματική που ξεφεύγει από τα πλαίσια της αλληλοβοήθειας και της εκμετάλλευσης. Πλέον επιδιώκει την επικοινωνία και το συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους και επιλέγει να εξημερώσει ορισμένα από αυτά. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι τα δημοφιλέστερα κατοικίδια της σύγχρονης εποχής, ο σκύλος και η γάτα, εξημερώθηκαν πριν από περίπου 35.000 και 9.500 χρόνια, αντίστοιχα. Σήμερα, απολαμβάνουν περήφανα τη θέση ισότιμου μέλους της οικογένειας στα περισσότερα σπίτια.

Φυσικά, αυτο δεν είναι τυχαίο. Όποιος είχε την τύχη να ζήσει μαζί με ένα κατοικίδιο, γνωρίζει πολύ καλά την αστείρευτη αγάπη, την τρυφερότητα και την ευτυχία που μπορούν να προσφέρουν. Φαίνεται πως το δέσιμο και η ουσιαστική συνύπαρξή μας με τα υπόλοιπα όντα είναι γραμμένη στο DNA μας και με κάθε ευκαιρία βγαίνει στην επιφάνεια, υπενθυμίζοντάς μας ότι η πραγματική ευτυχία έρχεται όταν ζούμε σε αρμονία μαζί τους.

Αυτό είναι τα κατοικίδια για τον άνθρωπο. Πέρα από τα προσωπικά βιώματα του καθενός, υπάρχουν πλέον και επιστημονικά τεκμήρια που υποστηρίζουν την ίδια θέση: τα ζώα μας κάνουν καλό. Πολλές μελέτες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι τα κατοικίδια έχουν ευεργετική επίδραση στη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Τα ευεργετικά οφέλη που έχουν τα κατοικίδια για την ανθρώπινη ψυχολογία

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ψυχής. Συγκεκριμένα, μπορούν να συμβάλλουν στα εξής:

Λιγότερο άγχος

Ποιος το περίμενε ότι ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά θα έχει τέσσερα πόδια και μία ουρά; Έχει αποδειχτεί ότι η καθημερινή ενασχόληση με το κατοικίδιό μας, το παιχνίδι και το χάιδεμα έχουν αγχολυτική δράση. Αυτό που συμβαίνει είναι πως ο άνθρωπος-φροντιστής όταν ασχολείται με το αγαπημένο του κατοικίδιο αλλάζει την εστίαση του ενδιαφέροντος του. Έτσι, συνειδητά ή όχι, εκείνες τις στιγμές κάνουμε μια παύση σε όσα μας προβληματίζουν, αδειάζουμε το μυαλό μας από τις υπερβολικές σκέψεις και κατά συνέπεια απομακρύνεται το στρες και η πίεση.

Μειωμένα συναισθήματα κατάθλιψης

Το κατοικίδιο είναι ίσως η καλύτερη παρέα για τους μοναχικούς ανθρώπους και υποκατάστατο της ανθρώπινης συντροφικότητας, που κάποια διαστήματα της ζωής, μπορεί να λείψει στον καθένα. Η συντροφικότητα συμβάλλει στη μείωση συναισθημάτων μελαγχολίας και απόγνωσης. Η ίδια η ύπαρξη ενός τετράποδου φίλου μπορεί να αποτελέσει κίνητρο, καθώς αισθανόμαστε την ευθύνη της φροντίδας μιας ψυχής που εξαρτάται από εμάς.

Συντροφιά

Η κατάθλιψη ή ακόμη η καθημερινή πιεστική ρουτίνα μπορεί να επιφέρει απομόνωση. Έτσι μπορεί κάποια στιγμή ο καθένας να βρεθεί απομακρυσμένος από φίλους και αγαπημένα πρόσωπα, κλεισμένος στο σπίτι και το «καβούκι» του. Εάν υπάρχει στη ζωή μας ένα κατοικίδιο ζώο, δεν θα είμαστε ποτέ μόνοι. Και αυτό μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά.

Σταθερή ρουτίνα

Το κατοικίδιό μας χρειάζεται φροντίδα για την οποία έχουμε την ευθύνη εμείς οι ίδιοι. Τα ζώα συνήθως λειτουργούν στη βάση μιας καθιερωμένης ρουτίνας, καθώς θέλουν να ταϊστούν και να βγουν βόλτα συγκεκριμένες ώρες. Η δημιουργία μιας ρουτίνας όμως βοηθά και εμάς να έχουμε μια σταθερότητα στο πρόγραμμά μας και να μπορούμε να βάλουμε σε μια τάξη τις εργασίες που έχουμε να κάνουμε. Αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για τους ανθρώπους που δεν μπορούν εύκολα να φτιάξουν ένα σταθερό πρόγραμμα και να το τηρήσουν.

Καλύτερη σωματική υγεία

Ειδικά τα σκυλιά έχουν απίστευτη ενέργεια και μέρος της καθημερινότητάς τους είναι μία βόλτα για παιχνίδι! Αναγκαστικά λοιπόν το κατοικίδιο θα μας κάνει να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αναλάβουμε δράση. Πέρα από τη σωματική δραστηριότητα που προσφέρει μία βόλτα με το σκύλο, η επαφή με τη φύση και τον έξω κόσμο μειώνει το άγχος και μας κάνει να νιώθουμε αναζωογονημένοι.

Άνευ όρων αγάπη

Δεν υπάρχει πιο ειλικρινής αγάπη από αυτήν που έχει το κατοικίδιό μας για εμάς. Η αγάπη ενός ζώου είναι διαφορετική καθώς είναι άνευ όρων. Το κατοικίδιό μας, μας έχει δει στα καλύτερα και τα χειρότερά μας, δεν μας έκρινε ποτέ και ποτέ δεν μας γύρισε την πλάτη. Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημη ήταν η ημέρα μας ή πόσο κακή είναι η ψυχολογία μας, το αγαπημένο μας ζωάκι είναι πάντα εκεί, έτοιμο να μας δείξει την απεριόριστη αγάπη και συμπαράστασή του. Αυτό από μόνο του φέρνει μία ανεξήγητη αίσθηση ευτυχίας που μας δίνει κίνητρο να συνεχίζουμε.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε το εξής: Η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου είναι πράξη ευθύνης και δέσμευση, συνεπώς πριν πάρετε οποιαδήποτε συναισθηματική απόφαση, αναλογιστείτε τι συνεπάγεται για εσάς. Πολύ περισσότερο ξεκαθαρίστε αν μπορείτε να γίνετε ένας υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου και να σταθείτε στο ύψος μίας τόσο σημαντικής επιλογής που θα επηρεάσει για πάντα τη ζωή σας. Αν πάλι είστε έτοιμοι να κάνετε το μεγάλο βήμα, ένα είναι σίγουρο: η συνύπαρξη με ένα κατοικίδιο είναι μία συναρπαστική περιπέτεια που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή που μέχρι τώρα γνωρίζατε!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις