Είναι αλήθεια πως κάθε φορά που καταναλώνουμε το αγαπημένο μας φαγητό, αισθανόμαστε χαρά και ικανοποίηση. Αυτό το γεγονός έχει επιστημονική βάση που ενδεχομένως πολλοί δεν γνωρίζουν. Συγκεκριμένα, η τροφή απελευθερώνει μια χημική ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη, η οποία δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι ορισμένες τροφές μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα από άλλες, καθώς ηρεμούν εύκολα τα κέντρα αναζήτησης ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Αυτά τα φαγητά, γνωστά και ως comfort foods, είναι κυρίως τηγανητά και μάλιστα η πιο δημοφιλής επιλογή ανάμεσά τους είναι οι -αγαπημένες σε όλους- τηγανητές πατάτες. Ως εκ τούτου, με δεδομένη τη σύνδεση του νόστιμου φαγητού και των ευχάριστων συναισθημάτων που το συνοδεύουν, η διακοπή αυτής της συσχέτισης μετά από πολλά χρόνια εξοικείωσης είναι αρκετά δύσκολη.

Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές στο Hangzhou της Κίνας, το φαγοπότι με τηγανητές πατάτες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και να επιδεινώσει την κατάθλιψη και το άγχος. Η έρευνα υποστηρίζει ότι τα άτομα που καταναλώνουν συχνά τηγανητά τρόφιμα, όπως τηγανητές πατάτες, είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος και 7% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με άτομα που δεν έτρωγαν τηγανητά.

Τι σημαίνει αυτό όμως;

Αυτός ο συσχετισμός μας θυμίζει λίγο το δίλημμα, αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα! Με άλλα λόγια, οι επιστήμονες δυσκολεύονται να αποφανθούν με σαφήνεια εάν τα τηγανητά φαγητά προκάλεσαν ψυχικά προβλήματα ή αν οι άνθρωποι που περνούσαν από άγχος και κατάθλιψη στράφηκαν στα τηγανητά.

Ωστόσο, μπορούμε να κατανοήσουμε πώς η συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων σχετίζεται με το άγος και την κατάθλιψη. Όταν είστε λυπημένοι ή ανήσυχοι, τείνετε να βασίζεστε σε τηγανητά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες για να αισθάνεστε καλύτερα, έστω και στιγμιαία. Τα σημεία ευχαρίστησης στον εγκέφαλό σας ενεργοποιούνται, αλλά η πηγή του άγχους σας συνεχίζει να παραμένει αδιευκρίνιστη. Έτσι, καταναλώνετε περισσότερο φαγητό για να νιώθετε καλά για περισσότερο χρόνο. Από το σημείο αυτό και στο εξής δεν είναι δύσκολο να εμπλακείτε σε μοτίβα υπερφαγίας και να χάσετε τον έλεγχο. Εν τω μεταξύ, η συναισθηματική υγεία επιδεινώνεται επειδή η υπερφαγία στην πραγματικότητα επιδεινώνει το υποκείμενο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Επιπλέον, τα τηγανητά φαγητά μπορούν να αυξήσουν επιπλοκές όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιαγγειακές διαταραχές που με τη σειρά τους μπορούν να ωθήσουν το πάσχον άτομο ακόμα περισσότερο σε ένα καταθλιπτικό αδιέξοδο. Ως εκ τούτου, δεν ξέρουμε τι προηγείται και τι έπεται, όμως είναι σίγουρα καταστάσεις αλληλένδετες.

Παρατηρείται ότι άτομα με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης χρησιμοποιούν το comfort food ως αυτοθεραπεία. Ερευνητές στο Hangzhou της Κίνας αξιολόγησαν 1.40.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών και έδειξαν ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων, ειδικά τηγανητές πατάτες, συνδέεται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Αν και αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι απογοητευτικά για τους λάτρεις των τηγανητών φαγητών, προσφέρουν επίσης μία θετική γνώση: δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στο τι τρώμε, ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες διαταραχές της διάθεσης.

Με πληροφορίες από: healthline.com

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις